InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Setkání nad knihou s diskuzí

    Úterý 30.4 14:00 - Knihovna, Blatná

  • Slet čarodějnic

    Úterý 30.4 16:00 - Koupaliště, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lampionový průvod k oslavě svátku svatého Martina prošel Myslkovicemi

 Autor: Eva Výborná

    Autor: Eva Výborná

MYSLKOVICE - V pátek 11. listopadu na svátek svatého Martina se nádvoří myslkovického zámku zcela zaplnilo. Sešly se tu snad celé Myslkovice. „No, přijeli také lidé z okolí,“ upřesnil starosta Gustav Fifka, který poděkoval organizátorkám akce. Děti nesly osvětlené lampiony různých tvarů a barev. Kněz Jan Hamberger připomněl, že svatý Martin z Tours se podělil se žebrákem o svůj plášť, který mečem rozetnul ve dví. „Svatý Martin byl původem voják. Žil před sedmnácti sty lety ve čtvrtém století. Je pro nás vzorem jednání, kdy máme být vstřícní k potřebám svých bližních,“ zmínil Jan Hamberger. Svatý Martin ve své době představoval přechod od pohanství ke křesťanství.

Ovšem na svatého Martina na bílém koni si účastníci setkání v Myslkovicích museli ještě chvíli počkat. Průvod tvořený spoustou rodičů a dětí s lampiony se vydal na obchůzku obcí. V čele šli členové středověké kapely Dei Gratia z Tábora, kteří doprovázeli průvod hrou na středověké hudební nástroje. Děti hledaly šifry, které charakterizují svátek svatého Martina: plášť, vločka, kůň, husa a meč. Pak se původ vrátil před zámek, kde se objevil svatý Martin na (ne)bílém koni. Děti od něj dostaly za odměnu medaili a pak ještě ňamku – svatomartinský rohlíček.

Kdo akci, jejíž první ročník měl veliký ohlas, vymyslel? Za organizací stojí spolek Myslkovické matky s láskou dětem.  Nápad se zrodil v hlavě Petry Bidařové. Spolu s Markétou Přenosilovou napekly svatomartinské rohlíčky. „Máme několik sponzorů. Ráda bych uvedla alespoň Hydrozdroj, RM Gastro a A – Z eko Ateliér," řekla Markéta Přenosilová.

Slavnost na potemnělém nádvoří zámku zakončilo vystoupení členů skupiny Neiry Lohikäärme z Českých Budějovic, kteří předvedli strhující ohňovou show.

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • M 

    Reagovat

     

    moc pěkná akce.

    Vloženo 12.11.2022 08:13:31

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace