Hlavní obsah

V záloze nestíhal, jako obránce je vynikající, vzpomíná kouč na oporu Plzně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, jak změna postu ve správný moment může akcelerovat vývoj kariéry fotbalisty, může vyprávět trenér Aleš Křeček. Když v sezoně 2008/2009 vedl český výběr do 19 let v kvalifikaci o mistrovství Evropy, měl v kádru Lukáše Hejdu, současného stopera a kapitána Plzně. Tehdy však hrál ještě na pozici středního záložníka. „Do Sparty přišel někdy v mladším dorostu dokonce jako ofenzivní záložník nebo středový hráč spíš dopředu než dozadu,“ prozrazuje v Přímáku na Sport.cz.

V záloze nestíhal, jako obránce je vynikající, vzpomíná kouč na oporu Plzně v pořadu PřímákVideo: Sport.cz

 
Článek

Sám však v kategorii starších dorostenců pozoroval, že na mezinárodní úrovni vynikají Hejdovy slabiny, které by mu mohly do budoucna komplikovat kariéru.

„Vybavuji si jeden zápas, kdy jsme hráli v Anglii. Skončilo to 0:0, takže výborný výsledek. Lukáše jsme tenkrát nechali hrát právě defenzivního středního záložníka," vypráví ve fotbalovém studiu.

Přemýšlel jsem, jestli má na ČFL, a on se mě zeptal, co má dělat, aby hrál bundesligu, vzpomíná v Přímáku trenér plzeňských oporVideo: Sport.cz

„Anglie nás v tom zápase samozřejmě přehrávala, bylo to hrozně intenzivní a rychlé utkání a pak jsme si to vyhodnocovali jako realizák, že Lukáš na té pozici nestíhal tu intenzitu a rychlost hry," ohlíží se Křeček.

Neměl postavu sportovce, motivaci ani talent. Martin Hašek v Přímáku vzpomíná na dnes již reprezentačního gólmanaVideo: Sport.cz

„Postupem se podle mě správně posouval na ten svůj nejlepší post. Nemyslím si, že by byl tak dobrý střední záložník, jako je teď vynikající stoper," chválí svého někdejšího svěřence současný kouč reprezentační dvacítky.

Praxe ze zálohy však Hejdovi pomohla i později. „Tím, že hrál středního záložníka, měl herní návyky, uměl s míčem, to mu pomohlo i na postu stopera. Takže za mě je dobře, že se ukotvil na té pozici, protože tam hraje výborně," uvádí 50letý trenér na adresu kapitána Plzně.

Více najdete ve videu z pořadu Přímák.

Reklama

Související témata: