Richard Brinsley Sheridan: Škola pomluv. Břitká komedie o lidech, pro které je pomlouvání stejně samozřejmé jako dýchání

12. listopad 2022

Klasická anglická komedie o pomluvách, které přestanou být jenom zdrojem zábavy, ale stanou se důležitým nástrojem k dosažení vlastní cílů. V hlavních rolích účinkují Felix le Breux, Ladislav Boháč, Růžena Merunková, Petr Haničinec, Jaroslava Pokorná, Jana Dítětová, Antonie Hegerlíková a další. Poslouchejte on-line po dobu čtyři týdnů po odvysílání.

Rozhlasová úprava a režie: Josef Henke
Osoby a obsazení: sir Petr Teazle (Felix le Breux), lady Teazlová (Růžena Merunková), sir Oliver Surface (Ladislav Boháč), Josef Surface (Jiří Pick), Karel Surface (Petr Haničinec), Marie (Jaroslava Pokorná), lady Sneerwellová (Jana Dítětová), paní Candourová (Antonie Hegerlíková), Crabtree (Jiří Němeček), sir Benjamin Backbite (Josef Velda), Snake (Zdeněk Dítě), Mojžíš (Karel Houska), Rowley (Zdeněk Hodr), sir Harry Bumper (Miloš Hlavica), Careless (Jiří Lír) a další
Dramaturgie: Josef Hlavnička
Překlad: Jiří Zdeněk Novák
Natočeno: v roce 1970

Sir Oliver Surface se po letech strávených v Indii vrací zpět domů a hodlá si otestovat své dva synovce Josepha a Charlese, aby věděl, komu z nich odkázat své nemalé jmění. Tento vážný problém dává nekonečný prostor přetvářce, intrikám a podvodům a jeho řešení se stává labužnickým soustem pro místní drbny obého pohlaví.

Škola pomluv (1777), ve své době skandální hra, zaručila svému tvůrci divadelní nesmrtelnost. Richard Brinsley Sheridan se veřejnosti sice představil už v roce 1775, když uvedl v divadle Covent Garden Theatre premiéru své prvotiny Rivalové, ale tenkrát se ještě setkal s tvrdou kritikou ze strany odborníků i publika. Přesto se své divadelní dráhy nevzdal. Roku 1776 se stal majitelem divadla Drury Lane, kde o rok později uvedl právě Školu pomluv. Břitká komedie se stala stěžejním dílem anglického dramatu 18. století, čas jí ale nijak neubral na aktuálnosti.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Hynek Pekárek
Spustit audio

Související