K velkému setkání fanoušků Mira Žbirky došlo v bratislavském Račianském mýtě. Právě tam odstartovala Mekyho hudební kariéra. Zpěvák tam vyrůstal, to místo miloval, a proto se město rozhodlo o umístění lavičky, právě na tomto místě.

„Meky byl Bratislavčan, vždy mi říkal, že bratislavský přízvuk nepřebije čeština ani angličtina, takže on byl Bratislavčan, navzdory tomu, že žil v Praze. A ta lavička je na místě, kde vyrůstal, je na ní text písně, kterou složil na Strakové ulici zde v Bratislavě, kde jsme spolu bydleli. A když se díval z okna, viděl toto město, jak spalo. Takže je to opravdu autentická lavička,“ řekla v proslovu vdova Kateřina Žbirková, která neudržela slzy smutku.

Desítky fanoušků Mekyho Žbirky začaly na lavičku po jejím odhalení ihned pokládat bílé květiny, až ji postupně celou zasypaly. Pod obrazem s fotografií zpěváka z mládí zapalovali svíčky. Místním parkem se linuly Žbirkovy písně, o hudební vložku se postaral i mladý hudebník s kytarou a písní Biely kvet, což vdovu Kateřinu rozplakalo.

Video
Video se připravuje ...

Kateřina Žbirková: Které hvězdě odmítla půjčit Mekyho kytaru? David Turek, Lukáš Červený

Fotogalerie
24 fotografií