Blíží se zima. Co patří do ptačího krmítka? Poradíme, jak na zimní přikrmování
Foto: Laurencie Helásková
Most

Most - Krmítka pro ptáky jsou dnes naštěstí běžnou součástí zahrad. „Zásadní je ale krmit ptáky správně, abychom jim přikrmováním opravdu pomáhali. Nevhodně zvolená potrava může ptákům velmi uškodit. Důležité je také vybrat pro krmítko vhodné místo – aby bylo pro ptáky bezpečné a zároveň pro nás dobře viditelné,“ radí Česká ornitologická společnost.

Jaké krmítko vybrat?

Krmítek najdeme na trhu nepřeberné množství. Záleží jen na našem vkusu. „Kromě estetických nároků bychom ale měli myslet i na praktičnost výrobku,“ říkají ornitologové.

Asi nejoblíbenější je větší krmítko typu domeček. Nejčastěji se vyrábí ze dřeva či plastu. Krmítko by mělo mít střechu, která přesahuje přes základnu – chrání tak potravu před deštěm a sněhem. Vlhká potrava se může rychleji kazit a působit ptákům zažívací potíže. V místech, kam nechodíme denně, je výhodné krmítko se zásobníkem. Při dostatečné velikosti zajistí, že zde bude stále dostatek potravy i po několik dnů i týdnů.

Velmi oblíbená mezi ptáky mnoha druhů jsou tuková krmítka. Nejčastěji je seženeme v podobě lojových koulí. I ty se však svou kvalitou mohou lišit. „V prvé řadě je vždy nutné je vybalit ze sítěk a umístit do nosičů. Ptáci se totiž mohou do síťky zamotat a ublížit si,“ varují odborníci.

Kam s ním?

Krmítko umístíme na klidné a dobře přehledné místo, nejlépe ve stínu, odkud mají ptáci rozhled a mohou včas uniknout před případnými predátory. Krmítko by, podle ornitologů, mělo být alespoň 1,5 metru nad zemí.

edenikymac 167

Foto: Laurencie Helásková

„Chceme-li krmítko umístit na strom, nepřipevňujeme ho na kmen, po kterém mohou predátoři do krmítka vyšplhat, ale zavěsíme je pomocí provazu nebo drátu raději na větev, opět alespoň dva metry od kmene. Pokud nemáme na zahradě vzrostlé stromy, můžeme krmítko upevnit na tyč. Tukové koule v nosičích zavěsíme na větve různě po zahradě. Nezapomeneme ani na druhy, které potravu sbírají po zemi. Buď jim jednoduše část potravy nasypeme pod krmítko, nebo můžeme vyrobit i zásyp se stříškou,“ doporučuje Česká ornitologická společnost.

Nemáte zahradu?

I když zahradu nemáte, nezoufejte a krmítko si bez obav pořiďte. Více pozornosti věnujte praktičnosti pro upevnění. Umístit ho můžete na balkon i na parapet za okno. Dbejte o to, aby bylo krmítko pevně uchyceno.

Co do krmítka?

„Do krmítka patří kvalitní a různorodá potrava. Sýkory milují různé druhy semen, jako je například slunečnice, brhlíci sekané ořechy a kosi sušené i čerstvé ovoce. Sušené ovoce by mělo být neslazené – seženete v obchodech se zdravou výživou či si nasušíte sami. Do krmítka můžeme přidat i obilná zrna třeba pro vrabce a stehlíky – oves, proso a pšenici. Okolo krmítka můžeme rozvěsit i nosiče s lojovými koulemi či koláči. Ty mohou přilákat strakapoudy. Nikdy do krmítka nedáváme kuchyňské zbytky, připálené či solené potraviny. Některé druhy, třeba pěnkavy či červenky, dávají přednost zobání ze země – stačí nasypat část dobrot i pod krmítko. Směsi do krmítka můžete koupit již hotové, ty doma namíchané jsou ale většinou kvalitnější i levnější,“ radí ornitologové.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru