Jablonec nad Nisou: Od prosince se na noc uzavřou lesy kolem města

13.11.2022 9:41 | Tisková zpráva

Od začátku prosince se na tři měsíce uzavřou v noci lesy v okolí Jablonce. Důvodem je přemnožená černá zvěř. Myslivci potřebují uzavřenou honitbu, aby mohli bezpečně počet divokých prasat regulovat.

Jablonec nad Nisou: Od prosince se na noc uzavřou lesy kolem města
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

Uzavření lesů se bude týkat oblasti Rádla, Srnčího dolu a Prosečského hřebene. Zákaz potrvá od 1. prosince 2022 do konce února 2023, a to od 18 hodin do 8 hodin následujícího dne.

„Zákaz bude vyhlášený proto, aby myslivci mohli přemnoženou zvěř odlovit. To není v současné době možné, protože se v lesích pohybují hodně houbaři, nebo zde lidé venčí své psy, které nemají na vodítku. Často lidé běhají v lesích i v noci. Divočáci tak nemají klid, který paradoxně nachází na okrajích města, na loukách při sídlištích, kde je pro ně často i dostatek potravy. Proto statutární město chystá razantní opatření k regulaci černé zvěře,“ říká jablonecký primátor Miloš Vele.

Anketa

Jezdíte nakupovat do blízkého zahraničí?

48%
hlasovalo: 10775 lidí

Tím bude například instalace odchytové klece a fotopastí, monitorujících pohyb zvěře, nebo zmíněná uzávěra lesů. „Uzavření části honitby je nutné k omezení pohybu divokých prasat – jedná se převážně o západní hranici statutárního města Jablonec nad Nisou od Srnčího dolu směrem k Horní Proseči. Dalším opatřením bude povolení odlovu, a to i na nehonebních pozemcích,“ konstatuje Petra Němečková z oddělení životního prostředí a státní památkové péče jabloneckého magistrátu.

„Pokud divoké prase někde v noci potkáte, pak v klidu odcházejte. Nesnažte se jej nějak plašit či dělat rámus. To si může bachna, která chrání selata, vyložit jako ohrožení a může k obraně selat zaútočit. Ohrožení jsou volně pobíhající psi, jejich přítomnost si dospělý kus opět vyhodnotí jako ohrožení a může na psa zaútočit. Většina takových střetnutí psa s prasaty končí velmi tragicky, nemluvě o možnosti nákazy psa Aujesztskyho chorobou, na kterou není lék a pes do 48 hodin umírá,“ dodává Němečková s tím, že se v nejbližších dnech zvýší kontroly, zda lidé mají své psy na vodítku. Pokud ne, budou se na místě udělovat blokové pokuty.

Než se podaří počet černé zvěře zregulovat a zatlačit zpět do lesů, stačí dodržovat několik rad:

  • malé děti nenechávejte po setmění venku samotné, jedině v doprovodu dospělých
  • své psy pouštějte z vodítka jen na plochách k tomu určených, v lese je mějte na vodítku
  • divoká prasata nekrmte, odstraňte všechny bioodpady z hranic lesních pozemků, svůj bioodpad odkládejte do popelnic k tomu určených

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…