Hlavní obsah

Supertalent na obzoru! Skauti Barcelony už jsou v pozoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roste světovému fotbalu v Rumunsku další hvězda? Talent Enes Sali, který je hráčem lídra tamní ligy Farulu Constanta, má k tomu našlápnuto. Dres národního týmu oblékl v době, kdy mu bylo 15 let a 264 dní, v rumunské nejvyšší soutěži má na kontě 24 zápasů a dvě vstřelené branky. V roli trenéra jej vede legendární Gheorghe Hagi, který to sám dotáhl třeba do Barcelony. „Právě Barcelona už Saliho skautovala," tvrdí v pořadu Přímák Radek Šilhan, moderátor O2 TV. „Constanta je taková akademie Hagiho. Má tam hráče, které pak prodává dál," dodává trenér Dušan Uhrin mladší.

Rumunský fotbalový zázarak se jmenuje Enes Sali. Dotáhne to do Barcelony, příspěvek z pořadu Přímák.Video: Sport.cz

 
Článek

Farul Constanta vede s náskokem rumunskou nejvyšší soutěž, během osmnácti kol prohrál Hagiho tým jen jednou. Šestnáctiletý Enes Sali sice v posledních kolech nehrál, ale brzy jistě zase dostane šanci. „A pak půjde do Steauy, teprve z ní se posune dál," předvídá Uhrin, jenž sám v Rumunsku opakovaně trénoval.

Expert přiznává, že i přes zkušenosti s rumunským fotbalem Enese Saliho nezná, proto si netroufá odhadnout, zda může mladík myslet i na případné angažmá v Barceloně. Jeden zádrhel ale vidí. „Možná v něm někdo vidí nového Hagiho, ale měří jen 164 centimetrů. Je malý, což by mohl být problém," domnívá se.

Balkánská legenda provozuje neobvyklou fotbalovou akademii, posilu si v ní vyhlédla i Slavia. Pasáž z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Nemusí to trvat dlouho a drobný štírek se na hřišti zase objeví. V Rumunsku totiž platí, že tým musí mít v sestavě minimálně jednoho hráče do 21 let. A pokud takový hráč střídá, musí jej nahradit opět fotbalista v této věkové skupině. „Nepoužíváme v Česku málo takhle mladé hráče?" ptá se moderátor Uhrina mladšího s tím, že dříve v tuzemsku platilo pravidlo o tom, že mužstva musela na hřiště posílat povinně talenty.

„Znovu bych tu povinnost nezaváděl, spíš bych zkvalitnil práci u mládeže. Když jsem byl v Boleslavi, měli jsme v týmu sedmnáctileté Chramostu a Bořila. O zařazování mladších hráčů se týmy snaží, třeba Boleslav. Té se pak daří hráče i zpeněžit, když je prodává většinou do Slavie," chválí středočeský klub jeho bývalý kouč.

Co dalšího zaznělo v pořadu Přímák s Dušanem Uhrinem mladším?

Reklama

Související témata: