Kubásek po lopatě o tom, co je Rakušanův cenzurní zákon

politika

Velmi netradiční formou podané vysvětlení o tom, co se vlastně chystá na ministerstvu vnitra pod taktovkou šéfa Víta Rakušana ohledně cenzurního zákona. Franta Kubásek to vystihl jednoduše.

Kubásek po lopatě o tom, co je Rakušanův cenzurní zákon
Franta Kubásek
13. listopadu 2022 - 10:30

Cenzurní zákon, který vymýšlí ministr ve střetu zájmů Vít Rakušan z korupčního hnutí STAN, zaznamenal řízené úniky do médií. Ta tedy oznamují, jak a které weby a články bude stát cenzurovat. V oslavném článku Novinek, které informují, že informační weby mají namále, se píše, že vypínány budou weby, které ohrozí svrchovanost nebo územní celistvost, dále demokratické základy země, nebo značnou měrou ohrozí vnitřní pořádek a bezpečnost státu. 

První konkrétní kontury cenzurního zákona tak znějí velmi nekonkrétně. Je to něco jako definice nenávisti od Facebooku. Nevíte sice nic, ale občas vám přijde „ban“.

V krajním případě bude moci stát nařídit správcům internetových domén smazání článků či omezení jejich dosahu nebo vypnutí celého webu do jedné hodiny. A pokud poskytovatel mazat odmítne či to nestihne, budou následovat tvrdé pokuty, až 100 tisíc korun.

K zákonu se vyjádřil i hlavní propagátor cenzury v České republice elf Bohumil Kartous, který považuje problematické možné odvolávání se k soudu, pokud budete mít pocit, že váš web byl smazán neprávem či omylem.

Nebezpeční však spočívá v tom, že na Ministerstvu vnitra sedí člověk, který každého, kdo nesouhlasí s vytvořením speciální policejní jednotky pro sledování nepohodlných názorů na internetu, označí za ruského švába. Stejně tak může cokoli a kdykoli označit za dezinformaci ohrožující státní svrchovanost.

Co když podle ministra životního prostředí budou demokracii ohrožovat kritici GreenDealu? Co když bude někdo za pokus o narušení územní celistvosti považovat vyvolání referenda o vystoupení naší republiky z Evropské unie? Co když Vít Rakušan řekne, že bezpečnost České republiky bude poškozovat třeba neustálé připomínání toho, že STAN je korupční hnutí?

Samá otázka, že? Poněkud překvapivě zatím stát nepočítá vyloženě s novelou, která by specifikovala a konkretizovala možnost zavírat šiřitele nevhodných informací do basy. To se totiž prý může dít i na základě současných zákonů.

Také jsme psali: Vláda vyzývá ke slušnosti, pak sama nadává lidem do debilů

Celkově je to ale spíše špatná zpráva. Rakušan se totiž taky naučil používat salámovou metodu. Za pár let zakáže jakékoli než vládní verze příběhů úplně o čemkoli, a vlastně existuje šance, že většina obyvatel si toho buď vůbec nevšimne, anebo ji to nebude vůbec vadit.

(Kubásek, incorrect.cz, foto: youtube) 



Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 63%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif