Cenu Česká hlava by mohl získat botanik a ekolog Pyšek, projedná to vláda

foto Petr Pyšek převzal 3. prosince 2018 v Praze cenu Nadačního fondu Neuron za významný vědecký objev v oboru biologie.

Praha - Botanik a ekolog Petr Pyšek by letos mohl získat národní ocenění Česká hlava. Vládě, která to ve středu projedná, ho doporučila Rada pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI). S oceněním udělovaným za mimořádné výsledky ve vědě a výzkumu se pojí odměna jeden milion korun. Návrh vládě předloží ministryně pro výzkum, vývoj a inovace Helena Langšádlová (TOP 09), která je zároveň předsedkyní RVVI.

Pyšek se zabývá biologickými invazemi v globálním měřítku, jejich historií, dynamikou a dopady na biodiverzitu a fungování ekosystémů. Při výzkumu propojuje biologii a ekologii se společenskými vědami. Je považován za jednoho ze zakladatelů moderní invazní ekologie. V oboru ekologie má také profesuru. Vědec pracuje v Botanickém ústavu Akademie věd ČR a na katedře ekologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Pyšek také téměř dvě dekády působí jako poradce a výzkumník na Stellenboschské univerzitě v Jihoafrické republice. Spolupracuje s řadou dalších pracovišť, zejména ve Spojených státech. Podle RVVI je Pyšek jedním z nejcitovanějších současných ekologů. V roce 2011 se Pyšek stal členem Učené společnosti ČR, je také členem České botanické společnosti.

Ceny Česká hlava se udělují od roku 2002. Loňským laureátem byl odborník na teorii systémů a automatického řízení Vladimír Kučera. V minulosti cenu získali například egyptolog Miroslav Bárta, chemik Antonín Holý, lékař Pavel Klener, který se zasloužil o zavedení chemoterapie do léčby zhoubných nádorů, nebo zakladatel dětské onkologie Josef Koutecký. K dalším laureátům patří rostlinný genetik Jaroslav Doležel či odborník na středověkou duchovní kulturu Petr Sommer.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.04.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je neděle 28. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 16°C

Celá předpověď