Právě čtete

Můj vylepšený recept na perníčkové latte: Karamelová šlehačka a koření s chutí adventu

3465  
Sdílet: 

Můj vylepšený recept na perníčkové latte: Karamelová šlehačka a koření s chutí adventu

Receptů na perníčkové latte najdete nespočet, jenže je to všechno trošku na jedno brdo. Proto jsem přemýšlela, jestli ještě jde kombinaci kávy, našlehaného mléka a hřejivého koření nějak vyšperkovat. Voilà, jde! Heslo zní: karamelová šlehačka.

13. 11. 2022 2 min. čtení Veronika Bednářová
Můj vylepšený recept na perníčkové latte: Karamelová šlehačka a koření s chutí adventu

Přípravu domácího perníčkového sirupu jsme už důkladně prozkoumali v jednom ze starších článků. Můžete si ho samozřejmě i koupit, ale domácí výroba má svůj půvab v tom, že si chuť vyladíte na míru. Třeba my doslova ujíždíme na zázvoru, takže s ním nešetřím ani v sirupu.

Začneme od zrnka

Těmto sladkým mléčným nápojům nejvíce sluší jednodruhovky a směsi s výraznými čokoládovo-karamelovými tóny. Z nabídky Tchibo bych doporučila limitku El Tempixque nebo Caffè Crema Intense.

Příprava karamelové šlehačky

Nadýchaná jako obláček, královna větrníků – to je krátký medailonek karamelové šlehačky, kterou by byla škoda držet pouze v sevření odpalovaného těsta. Malý výlet na hladinu latte je příjemná změna. A co vám zbyde, tím ozdobte bábovku, banánový chlebíček nebo kokosky.

Počítejte s tím, že je potřeba si přípravu této pochoutky naplánovat krapet dopředu. Základ na šlehání si totiž musí odpočinout, ideálně přes noc. Ale to trošku předbíhám, pojďme se podívat na celý recept.

Ingredience:

  • 80 g cukru krupice
  • 20 g medu
  • 250 g smetany ke šlehání

návod na karamelovou šlehačku

Postup:

  1. V hrnci nejprve rozehřejte med a za stálého míchání natřikrát přisypejte cukr.
  2. Každá várka se musí v medu rozpustit, až poté přidejte další.
  3. U poslední várky cukru ztlumte plotýnku.
  4. Uvidíte, že se vám směs bude rychle zabarvovat do hněda. Finální odstín je na vás – někdo rád karamel světlejší, jiný tmavší. Jen pozor, ať se vám nepřipálí.
  5. Ztlumte plotýnku na minimum (pokud jste to ještě neudělali) a vlijte do karamelu smetanu o pokojové teplotě. Pokojová teplota je opravdu důležitá. Kdybyste použili vychlazenou smetanu, mohl by na vás vroucí karamel vyprsknout. Vše pečlivě promíchejte, aby se karamel zcela rozpustil ve smetaně. Směs nalijte přes cedník do uzavíratelné krabičky a počkejte, až vystydne. Poté zacvakněte krabičku a šup s ní do lednice.

Jedno perníčkové latte, prosím!

Karamelovou šlehačku bychom už měli (chválím vás za trpělivost) a teď to pojďme dát dohromady s kávou ovoněnou perníkovým kořením. Tady ještě raději připomínám článek o šlehání mléka. Může přijít vhod.

Postup:

  1. Vychlazenou, odpočatou karamelovou směs nalijte do větší mísy.
  2. Elektrickým šlehačem vyšlehejte pevnou šlehačku.
  3. Našlehejte mléko.
  4. Připravte si také espresso.
  5. Do většího hrnku nalijte mléko i s pěnou.  Nechte ho chvilku odstát, aby se povrch pěny zpevnil.
  6. Přilijte kávu.
  7. Přilijte také perníčkový sirup v množství podle chuti.
  8. A nakonec vše dozdobte šlehačkou, kousky perníčků a můžete také přisypat trošku koření.

perníčkové latte

Nadýchanou čepici ze šlehačky můžete vyšperkovat skořicí, šupinkami soli (slaný karamel je veliká pochoutka), perníkovými sušenkami, domácími perníčky… nebo čím si jen budete přát. Dobrou chuť!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články