Český slavík výsledky: Jubilejní 60. ročník zhodnotil uznávaný český skladatel Daniel Barták

Lucie Bílá
Lucie Bílá
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 13. 11. 2022

Hudební svátek má Česko za sebou. Pro jubilejního Českého slavíka si letos v pražském Foru Karlín došli zpěváci Lucie Bílá (56), Marek Ztracený (37) a kapela Kabát. Do nově otevřené Síně slávy vstoupil zpěvák a divadelník Jiří Suchý (91). Na dotaz redakce se vyjádřil úspěšný český skladatel Daniel Barták (41), který anketu vnímá velmi pozitivně, není ale přesvědčen o tom, že současná podoba v rámci nominací je ideální. Znevýhodňuje podle něj hudebníky, kteří měli mimořádně úspěšný rok, ale neporazí tak ve finále setrvačnost popularity konkurence, uvedl to pro ŽivotvČesku.cz.

Historicky poprvé k předávání cen zahrála skupina Lucie, držitelka čtyř zlatých slavíků. Vystoupil rovněž Jiří Korn, Dara Rolins nebo Vojtaano. Kapela Olympic vykouzlila nadšení u diváků v sále skladbou Okno mé lásky. Pořadatelé také vzdali poctu zpěvačce Haně Zagorové, která v srpnu zemřela ve věku 75 let.

"Jsem si plně vědom, že jde o anketu popularity českých zpěváků a kapel, nicméně dlouhodobě mám se Slavíkem problém. Když pominu temnou historii s manipulacemi a cenzurou, tak mě také vždy vadilo, že byli oceňováni často ti, kteří v daném roce nevykazovali žádnou uměleckou činnost. Pokud je to anketa za uplynulý rok, tak by podle mě na to měl být brán zřetel. Tento rok se nicméně zdá, že moje tajné přání bylo snad vyslyšeno, tak doufám, že to není jen náhoda a bude tomu tak i do budoucna. Všem výhercům upřímně gratuluji, zejména mě potěšila výhra kapely Kabát a uvedení do Síně slávy pana Jiřího Suchého, je to člověk mému srdci blízký," řekl pro ŽivotvČesku.cz Daniel Barták, který v minulosti dosáhl mezinárodního úspěchu na festivalu DIMF v jihokorejském Daegu, když v celosvětové konkurenci získal cenu Best leading actor neboli Nejlepší herecký výkon v kategorii mužů, a to za roli v muzikálu Mefisto, ke kterému zároveň psal hudbu.

"Jsem nesmírně rád, že Český slavík vstal z mrtvých poté, co ho doprovázely kontroverze. Věřím, že i do budoucna se mu bude dařit, protože zcela jistě to dělá českou hudební scénu významně atraktivnější," dodal skladatel pro ŽivotvČesku.cz.

Celonárodní anketu o nejpopulárnějšího zpěváka, zpěvačku a hudební skupinu vymyslel v roce 1962 tehdejší redaktor Mladého světa a pozdější scenárista, režisér a cimrmanolog Ladislav Smoljak. Do roku 1991 nesla název Zlatý slavík. Práva na pořádání ankety nyní vlastní TV Nova.

Český slavík výsledky:

Podle pořadatelů přišlo rekordních 2,110.364 hlasů. Nejvíce jich obdržela Lucie Bílá, která se tak stala i Absolutním slavíkem.

Kategorie zpěvaček: Lucie Bílá, druhá se umístila loňská vítězka Ewa Farna, třetí místo obhájila Eva Burešová.

Kategorie zpěváků: Marek Ztracený, druhou pozici obsadil Vojtěch Dyk, třetí byl stejně jako loni Richard Krajčo.

Kategorie hudebních skupin: Kabát, druhou nejpopulárnější kapelou se stal loňský vítěz Mirai. Třetí skončil Kryštof.

Kategorie Hip hop a Rap: ATMO music skončil na první pozici před Calinem a Marpem.

Kategorie Objev roku: Calin (Calin Panfili).

Nejoblíbenější píseň posluchačů Rádia Impuls: Originál (Marek Ztracený).

Síň slávy Českého slavíka: Jako první byl uveden Jiří Suchý.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.