Viroložka Hana Zelená: Vše nasvědčuje tomu, že covid-19 už nebude rizikem

Viroložka Hana Zelená
Viroložka Hana Zelená
Foto: Se svolením Hany Zelené
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 13. 11. 2022

Onemocnění covid-19 už nemusí představovat pro lidi významnou hrozbu, jako tomu bylo v uplynulých dvou letech. Alespoň tak to vnímá viroložka Hana Zelená, kterou oslovila redakce ŽivotvČesku.cz. "Všechno nasvědčuje tomu, že to pro nás už nebude riziko," uvedla. V sobotu se podobně vyjádřil i ministr Vlastimil Válek (62), podle něhož by onemocnění, které způsobuje nový typ koronaviru, mohlo být vyškrtnuto ze seznamu chorob, u kterých je povinná izolace. Uvedl to na sjezdu České lékařské komory.

Ministr zdravotnictví sdělil, že si umí představit vyškrtnutí covidu-19 ze seznamu nemocí, u kterých je třeba izolace, v první půlce příštího roku. Výsledné musí být, že převažující varianta koronaviru s označením omikron nebude dál mutovat a nynější submutace se projeví jako slabé.

V současnosti je převažující variantou koronaviru právě omikron, který způsobuje klinicky méně závažný průběh nemoci, také jeho vlastností jsou mírně odlišné příznaky než u původní wuhanské varianty - chybí například dříve typická ztráta čichu a chuti.

Podle uznávané viroložky u respiračních nemocí mnohdy rozhoduje, jakou imunitu si populace vytvoří. V případě covidu-19 významný počet lidí současný stav zvládá, aniž by došlo k dramatické situaci. "Bude v tom hrát svou roli více faktorů, ale hlavní bude patrně ten, že většina lidí má proti covidu-19 imunitu po prodělání nemoci nebo očkování. Různě se to kombinuje. V podstatě to pro nikoho už není nová věc. I to je důvod, proč lidé, kteří se virem nakazí, nemají příznaky buď vůbec, nebo natolik banální, že ani nevyhledají lékaře. Ona virová nálož bude v populaci větší, než co prokáží jen testy, ale podstatné je, že to lidi nezasahuje na úrovni těžkého klinického průběhu, který by je vedl k hospitalizaci," uvedla pro ŽivotvČesku.cz respektovaná viroložka Hana Zelená.

Od konce června Česko prožilo dvě mírné covidové vlny, kdy maximum pozitivních testů za den byl kolem 4700 a v nemocnicích byly maximálně necelé 2000 covidových pacientů. Odborníci nízké počty pozitivních záchytů přičítají počasí, kdy doposud v tuzemských podmínkách panovaly nadprůměrné teploty. S chladnějším obdobím predikují, že dojde k nárůstu případů.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.