Výzva z Lékárna.cz: Zkuste to dneska bez cukru!

PharmDr. Vladimír Finsterle, majitel a zakladatel Lékárna.cz

Největší lékárna na českém internetu dnes na Světový den diabetu vyzývá veřejnost „Zkuste do dneska bez cukru“. Chce upozornit na to, že Češi vedou příliš sladký život, a proto jsou ve vážném ohrožení obezitou a dalšími chorobami. Právě obezita spolu s nedostatkem pohybu pak často vedou k diabetu.

Podle říjnového průzkumu mezi zákazníky Lékárna.cz se totiž bez cukru obejde jen 7 % Čechů! Na dotazník odpovědělo 259 dotázaných, nejčastěji ženy ve věku 31-50 let. Odpovídající byli často přesvědčeni, že cukr není takový strašák, a proto není důvod se ho úplně vzdávat ani se nějak omezovat.

„Diabetes už patří mezi celosvětové epidemie, ale i diabetici mohou plnohodnotně žít. Letos jim k tomu na Světový den diabetu chceme i my z Lékárna.cz pomoci: výzvou vyzkoušet si zdravější životní styl a spuštěním CukrovkaLékárna.cz, speciálních webových stránek s odbornými, ale srozumitelnými informacemi, jak s cukrovkou žít,“ říká PharmDr. Vladimír Finsterle, majitel a zakladatel Lékárna.cz. Také doplňuje svoji představu, jak se k dnešní výzvě připojit: „Neslaďte čaj ani kávu, vzdejte se sladké tečky po jídle, čokoládové tyčinky ke svačině, slazených jídel i nápojů. Dívejte se na obaly potravin, kolik cukru obsahují – překvapí vás, jak zbytečně slazený je třeba váš oblíbený jogurt nebo to, co dáváte k jídlu svým dětem. Podívejte se po zdravějších sladidlech a potravinách vůbec, vyzkoušejte je.“ Pokud se s námi chcete podělit o zkušenosti ze svého „dne bez cukru“, napište nám na romana.zatecka@lekarna.cz.

Lékárna.cz dnes také spustila nový edukativní portál CukrovkaLékárna.cz. Vznikl ve spolupráci s předními českými diabetology z Centra diabetologie IKEM a lékárníky. Pacientům nabízí výhradně informace odborníky ověřené, tipy pro zvládnutí života s nemocí i adresář s kontakty na odborná pracoviště po celé ČR.

Partnery projektu jsou EUNI, elektronická univerzita pro celoživotní vzdělávání lékařů, farmaceutů a dalších odborníků ve zdravotnictví, a právě Lékárna.cz, první lékárna na českém internetu, která už 23 let nabízí široký sortiment i pro diabetiky.

„Tým lékárníků Lékárna.cz je speciálně vyškolený na poskytování informací pacientům v online prostředí. Proto se zapojuje i do projektu CukrovkaLékárna.cz, kde budou odpovídat pacientům na dotazy. Zároveň vybírají produkty vhodné právě pro diabetiky - například potraviny nebo sladidla, kosmetiku, přístroje – aby se diabetici dokázali rychle zorientovat v tom, co jim může pomáhat plnohodnotně s nemocí žít,“ doplňuje PharmDr. Vladimír Finsterle.

Podle průzkumu Lékárna.cz se diabetici aktivně zajímají o novinky v léčbě diabetu: třetina dotázaných uvedla, že si informace aktivně vyhledávají sami, nejčastěji na internetu. CukrovkaLékárna.cz těmto potřebám vychází vstříc s tím, že čtenářům předkládá odborníky ověřené informace a poradenskou službu.

Sladký život Čechů v číslech :

• 7 % Čechů nesladí ani nemlsá

• každý 4. dotázaný si kávu nebo čaj sladí minimálně 1 kostkou (lžičkou) cukru nebo sladidla

• 48 % Čechů přiznalo, že se dlouhodobě snaží cukr méně či více úspěšně omezovat

• 20 % Čechů už boj vzdalo a přiznalo si, že nemají vůli přestat mlsat

• 13 % Čechů nevydrží bez cukru ani 24 hodin.

• 49 % Čechů sladí medem.

O cukru a diabetu:

„Při pravidelné a nadměrné konzumaci cukru hrozí nejen obezita a diabetes, ale i poruchy trávení, rozvoj srdečních chorob, vznik zubního kazu, záněty v těle a problémy s pokožkou. Cukr podporuje i množení nežádoucích mikroorganismů ve střevech,“ upozorňuje Mgr. Pavla Horáková, lékárnice a vedoucí online poradny na Lékárna.cz.

Cukrovka (diabetes mellitus) je závažné onemocnění, za jejím výskytem stojí jednak genetika, ve větší míře pak také špatný životní styl - především nevhodné stravování a nedostatek pohybu, což má za následek nevyváženou hladinu cukru v krvi. Diabetes už nabral charakter celosvětové epidemie. V ČR je nyní přibližně milion osob trpících cukrovkou a na celém světě 537 milionů diabetiků. Ve většině případů se přitom jedná o diabetes 2. typu, kterému lze předcházet zdravým životním stylem. Zdroj a další informace: SZÚ

O Lékárna.cz:

Lékárna.cz je největší lékárna na českém internetu s více než 20letou historií. Letos získala ocenění Společensky odpovědná firma Pardubického kraje. Nabízí vše pro zdraví počínaje produkty přes informace a služby lékárníků s cílem, aby se její zákazníci cítili lépe. Má široký sortiment přípravků pro zdraví a krásu počínaje léčivými přípravky, vitamíny a doplňky stravy přes kosmetiku, kontaktní čočky, dentální hygienu, zdravé potraviny, diety a sportovní výživu, přístroje pro zdraví, zdravotnické pomůcky, péči o dítě i o seniory. Pro diabetiky má speciální sortiment produktů, které jim umožní s diabetem plnohodnotně žít, starat se o své tělo a měnit svůj životní styl ve prospěch zdraví.

Kontakt: Mgr. Romana Žatecká, romana.zatecka@lekarna.cz

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Klíčová slova ČR-zdraví-cukr-Lékárna.cz-Pears Health Cyber Europe

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Zdravotnictví

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.