Právě čtete

Co dělám, abych měla krásné řasy? Manuál od líčení po péči, na kterou se často zapomíná

2499  
Sdílet: 

Co dělám, abych měla krásné řasy? Manuál od líčení po péči, na kterou se často zapomíná

Co se týká péče o pleť, většina z nás ví, že k ní patří hlavně pečlivé čištění a hydratace. Staráte se ale zrovna tak i o své řasy? U těch se nejčastěji mluví o nalíčení a odlíčení, ale péče se už tak často neřeší. Přečtěte si, co všechno pro ně můžete dělat.

14. 11. 2022 3 min. čtení Juliána Šoleová
Co dělám, abych měla krásné řasy? Manuál od líčení po péči, na kterou se často zapomíná

Estetická stránka:  líčení a semi-permanentní úprava

Používání řasenky považuji za jednu z nejběžnějších součástí ženského líčení. Sice aktuální trend obočí někdy u moderní extravagance převažuje nad líčením řas, ale přesto vždy platí, že řasy chceme všechny mít co nejhustší, nejdelší a nejvýraznější. Ať už je líčíme, nebo je nosíme přirozené.

Mezi řasenkami jsou velké rozdíly. Pro jednoduchost doporučuji vybírat podle kartáčku: zastávám pravidlo, že čím jednodušší a klasičtější tvar, tím lepší výsledek. Je to ale o osobní preferenci.

Nejčastější problémy s řasenkami:

  1. Opadávání barvy pod oči: To může znamenat, že řasenka je příliš stará, ale také může být nekvalitní.
  2. Obtisky řasenky na nadočnicovém oblouku: Značí, že řasenka je velmi citlivá na vlhkost. Není to jejím stářím, ale spíš složením, proto zkuste například jinou značku s jiným složením.

Reálný rozdíl mezi řasenkami na objem nebo na prodloužení jsem zaznamenala především ve tvaru kartáčku. Ne v produktu samotném. Obecně bych volila spíš řasenku přírodní. U řasenek bývá více sporných ingrediencí než v běžné kosmetice, a byla bych tedy opatrnější.

Voděodolnou řasenku doporučuji používat pouze výjimečně, na speciální příležitosti, protože hodně vysušuje.

Jak správně aplikovat řasenku?

Vždy ji nanášejte od kořínků řas, ne jen na konečky:

  • Pro výrazný vzhled aplikujte na každé oko řasenku 5×. Vizážisté to považují za ideální počet vrstev.
  • Pro přirozený vzhled vyzkoušejte hnědou řasenku! Bude to vypadat, že žádnou nemáte, a přitom řasy budou delší.
  • Pokud používáte kleštičky na řasy, tak vždy před aplikací řasenky. Doporučuji 3× stlačit. Bát se nemusíte, řasy se tím ničí minimálně a hlavně se rychle obnovují.

Mezi moderními úpravami je teď populární laminace řas. V podstatě se jedná o dočasné natočení řas vzhůru a efekt je podobný jako u použití kleštiček. Jen s rozdílem, že to vydrží 5–8 týdnů. Jedná se o chemický proces, něco jako klasická trvalá na vlasy. Řasy se také barví semi-permanentní barvou, obvykle u kosmetičky stejně jako obočí, ale většinou černou barvou.

Barvení řas doma

Řasy si můžete barvit i doma, ale není to úplně jednoduché – vždy musíte mít jedno oko zavřené. Pokud se do toho chcete pustit, tak:

  1. Rozmíchejte barvu.
  2. Aplikujte ji na jedno oko před zrcadlem.
  3. Nechte podle instrukcí působit (obvykle 10-15 minut).
  4. Zbytky odstraňte tamponkem.
  5. Opakujte na druhém oku.

Jak a čím řasy odličuji, aby co nejméně trpěly

Samozřejmě je potřeba zvolit vhodné odličovadlo, ale záleží i na mechanice odličování.

Nejlépe mi vždy fungovaly odličovací oleje. Některé řasenky totiž jdou horko těžko odlíčit bez olejové složky. Skvělé výsledky měly vždy i dvousložkové odličovače. A v neposlední řadě je v poslední době velkým favoritem tuhý odličovač. Mívá hustotu vazelíny a nanáší se pomocí navlhčeného vatového tamponku. Nedostává se do oka tolik jako olej a já ho vřele doporučuji.

A jak tedy na to?

  1. Ať použijete jakýkoliv produkt, nechte nejdříve řasenku jemně rozpustit. Tamponek s odličovačem položte na zavřené oční víčko a nechte působit. U voděodolné řasenky nebo silné vrstvy klidně i 1–2 minuty. Pokud se ale líčíte pouze lehce, stačí pár vteřin.
  2. Jemně stírejte po směru růstu řas a snažte se nedělat příliš velký pohyb. Nestahujte celé víčko moc dolů a vynechte přílišné krouživé pohyby. Kůže v očním okolí je jemná, a proto náchylná k tvoření vrásek, takže není vhodné zbytečně ji natahovat a zatěžovat.
  3. Odličování opakujte, dokud nebude tampon čistý.

Výživa a hydratace řas jako součást běžné péče

Řasy si zaslouží doplňování především panthenolu, karnosinu a peptidů obecně. Peptidy jsou sloučeniny aminokyselin, které obnovují produkci kolagenu. Panthenol regeneruje, hydratuje a karnosin udržuje stabilní pH uvnitř buněk.

Obecné pravidlo je vše na řasy aplikovat od kořínků, tedy u kůže. Potřebujete, aby se vyživil právě kořínek. Ať už se rozhodnete pro drahé růstové sérum nebo jednosložkovou aplikaci, je potřeba mít na paměti, že efekt pár týdnů po vynechání výživy může zase zeslábnout.

Já už mám takový dlouhodobý řasový rituál. A ráda používám i čisté olejíčky:

  • Čistý ricinový olej: Sám o sobě stojí pár korun a bývá nejhojněji zastoupenou složkou v řadě sér. Podporuje růst, je vhodný i na obočí, případně na vlasy, nepoužívejte ho ale na pleť.
  • Jojobový olej: Podporuje buněčnou obnovu a růst, je vhodný pro hydrataci a výživu řas.
  • Avokádový olej: Dodává pružnost a snižuje lámavost.

Olejíčky doporučuji aplikovat vatovou tyčinkou ke kořínkům, ale jen v malém množství, aby se vám nedostaly do očí. Nemusíte se bát, nepálí to, ale příjemné to také není. Když se to náhodou stane, oči si vypláchněte. Než se vám aplikace dostane do ruky, je lepší sáhnout po sérech, protože oproti čistému oleji mívají větší hustotu, a tak se i pohodlněji nanáší.

Určitě vyzkoušejte více variant výživy, ať si najdete tu nejpohodlnější, která se třeba stane milou součástí vašeho dne a času sama pro sebe.

Doplňky a vybavení do vaší koupelny

Doplňky a vybavení do vaší koupelny

Mrkněte na tchibo.cz a pořiďte si nové doplňky a praktické vybavení nejen do koupelny.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články