Téměř v polovině měst, kde mají své zastupitele ODS a ANO, se tyto subjekty spojí v koalici. Před volbami se proti sobě ostře vymezovaly

14. listopad 2022

Jak je možné, že rivalové na vládní úrovni spolu v komunální politice vycházejí? A kde všude spolu v příštích čtyřech letech bude vládnout koalice ANO a ODS?

Hosté:
Jan Boček, datový novinář Českého rozhlasu
Marek Benda, poslanec, ODS
Alena Schillerová, místopředsedkyně hnutí ANO
Lukáš Jelínek, politolog

Ze 71 okresních měst, kde už jsou koalice dohodnuté, se v 64 městech do zastupitelstva dostalo ODS i hnutí ANO. Z toho ve 29 městech by měla obě uskupení vládnout společně, většinou ještě s dalšími stranami.

„Téměř v polovině měst, kde mají strany své zastupitele, se spojí v povolební koalici, a to navzdory ostré předvolební rétorice, kdy Fialova vládní koalice oblepila zemi billboardy varujícími před šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem,“ shrnuje datový novinář Českého rozhlasu Jan Boček.

Množství koaličních stran a primátoři za ANO

Lokální koalice v mnoha případech sdružují více stran, například v Brně budou vládnout celkem čtyři strany, které dohromady čítají 42 zastupitelů z celkových 55. A podobná situace je i v Ostravě, Liberci, Zlíně nebo Karlových Varech.

Čtěte také

Rekord v počtu koaličních stran má letos Kroměříž, kde se v koalici sešlo celkem šest politických stran včetně ANO a ODS. Místní situaci pak zkomplikoval výsledek voleb, kdy se do zastupitelstva dostalo až deset subjektů.

„Primátora v koalicích ANO a ODS častěji získá hnutí ANO, které bude mít 16 primátorů a ODS naproti tomu jen 11. Hnutí ANO totiž v okresních městech vyhrávalo častěji, a tak by mělo mít i víc primátorů.“

„Zajímavější však je, že v mnoha městech se tato logika neuplatňuje. Někde sice ANO volby vyhrálo a sestavilo vládnoucí koalici, ale primátorské křeslo přenechalo někomu jinému, obvykle právě občanským demokratům. To se stalo třeba v Jihlavě, Mladé Boleslavi nebo v Havlíčkově Brodě. Že by naopak vítězná ODS přenechala křeslo primátora hnutí ANO, se nestalo nikde,“ popisuje Boček.

Hnutí ANO v posledních letech na komunální úrovni vyrostlo hodně vysoko.
Lukáš Jelínek

Dá se přitom vysledovat i typičnost koalic obou stran pro určitý region – je jím především Zlínský kraj, kde obě strany vládnou nejen ve Zlíně, ale například i v Kroměříži, Uherském Hradišti nebo ve Vsetíně. Komplexní vizualizace ve všemi podrobnostmi je k dispozici na webu iROZHLAS.cz.

Proč k sobě ODS a hnutí ANO našly cestu?

„Nejpravděpodobnějším důvodem je, že hnutí ANO v posledních letech na komunální úrovni vyrostlo hodně vysoko a v současnosti společně s občanskými demokraty představuje dvě nejsilnější komunální strany. V komunální politice přitom máme často tendenci sledovat trend, kdy se dohadují nejsilnější hráči, protože je to pohodlné a zajistí to snadnější většinu,“ myslí si politolog Lukáš Jelínek.

Čtěte také

Podle něj ale existuje ještě jeden méně diskutovaný důvod. „Když se podíváme na to, jak vypadala ODS na začátku 90. let, zjistíme, že v té době se taky hovořilo o tom, že je to strana jednoho muže, strana zaměřená na manažerské řízení, která by spravovala stát jako firmu.“

„Myslím si, že podobně jako v začátcích ODS se dnes prezentuje hnutí ANO a že manažerské přístupy obou dvou politických subjektů se začaly propojovat na komunální úrovni a je jen otázkou času, jestli se nepropojí nejenom v Praze, ale i na dalších úrovních,“ míní Jelínek.

Jak vysvětlují Alena Schillerová (ANO) a Marek Benda (ODS) čilou spolupráci svých politických subjektů na regionální úrovni? Poslechněte si celé Téma dne v audiozáznamu. Moderuje Lukáš Matoška.

autoři: Lukáš Matoška , arych
Spustit audio

Související