Hlavní obsah

ECHO BUNDESLIGY: Překvapení i zklamání podzimu. Kdo bude šlapat Bayernu na paty?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bayern nakonec po podzimu vede, ale na paty mu bude šlapat hlavně Lipsko, říká expert František Straka. Ve svém pravidelném komentáři pro Sport.cz nazvaném Echo bundesligy se zabývá také vystoupením českých fotbalistů v průběhu podzimu nebo fenomenální formou aktuálně nejlepšímho střelce německé nejvyšší soutěže.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK.

Patrik Schick v hlavičkovém souboji.

Článek

„Bundesliga není zatím vůbec nudná, naopak velmi zajímavá. Máme hodně překvapení, například Hoffenheim nebo Leverkusen hrají o sestup, tak to zkrátka je. Gladbach jsem čekal více v popředí.

Není překvapení, že Bayern vede o čtyři body, mají výborný tým a šlapou od doby, co se Eric Maxim Choupo-Moting dostal na hřiště a mají klasického hrotového útočníka. Rozhodně mě udivuje Freiburg na druhém místě, klobouk dolů. Je to suprová práce trenéra Christiana Streicha, který je v klubu několik let, dostal důvěru a teď se jim vše vyplácí. Mančaft nemá super hvězdy, ale šlape, je tam parta kluků, kteří chtějí něco dokázat.

Několikrát jsme se bavili o Unionu Berlín, byl dlouho na čele, nakonec je aktuálně pátý. Potvrdilo se, že udržet vynikající formu je těžké, na druhou stranu pro ně pořád výtečný půlrok. Jsou stále na pohárových příčkách. Podle mě to ještě není tým, aby se pohyboval v první trojce. V posledním kole s Freiburgem se ukázaly jeho limity. Bude záležet, jestli přes zimu udrží kádr.

Nezapomínejme na aktuálně třetí Lipsko. To byla taková spící síla, pod Domenicem Tedescem to nebylo dobré ani v kabině, jenže přišel Marco Rose a přinesl nový impuls. Mančaft mají skvělý, mohou se porvat o titul a budou stoprocentně šlapat Bayernu na paty.

Lídrem ofenzivy je Christopher Nkunku, průběžné nejlepší střelec soutěže. Hodně se mluví o tom, že má podepsáno v Chelsea, ale potvrzeno ještě nic není. Pro něj velká škoda, že se zranil Timo Werner, tvořili spolu vynikající útočné duo.

Zklamáním je pro mě Borussia Dortmund. Šesté místo a 25 bodů je málo. Představovali si domácí soutěž asi jinak. Schalke bylo od začátku aspirantem na sestup, což se potvrzuje. Naopak Hertha zabrala, do bojů o záchranu kromě Stuttgartu pomalu začíná propadat Augsburg.

Čeští hráči? Nechci říkat, že někdo zklamal

Pojďme na české zástupce. Sami dobře víme, že Páťa Schick si to představoval jinak. Patří mezi nejlepší útočníky v Evropě. Podzim z jeho strany nebyl povedený, ale to se dá říct o celém Leverkusenu. Doufám, že Páťa bude zdravotně fit a vrátí se do své obvyklé formy. Celý tým na něj bude spoléhat.

Nechci říkat, že někdo zklamal. Kdo německou soutěž nehrál, nemůže se dostat do situace těch, kteří nastupují. Každý se určitě snaží podávat co nejlepší výkony a je to otázka i dalších okolností. Zklamala mě situace kolem Vládi Daridy, který v Hertě nebyl ani na lavičce. Takový hráč, bývalý kapitán, vůbec nevím proč. Jinak Adam Hložek se postupně svými výkony nažhavil a jeho sebevědomí vzrostlo.

Alex Král hrál, následně střídal, pak se po změně trenéra opět vrátil. Dařilo se mu v posledních kolech lépe, ale jak říkám, je to o kolektivu. V Jiřím Pavlenkovi mají Brémy jistotu, do branky se dostal také Tomáš Koubek.

Alespoň krátká krize potkala snad všechny kluby, které nastupují i v evropských pohárech. Zatížení hráčů bylo velké. Bundesliga stále není Premier League, kde se dá koupit 25 TOP hráčů a rotovat je. U řady týmů se projevuje rozdíl mezi náhradníky a fotbalisty v základní sestavě. V jarní sezoně se máme na co těšit. Jen ještě nikdo neví, co se stane po mistrovství světa. Zápřah je obrovský, trenéři se budou modlit, aby se jim hráči vrátili zdraví."

Reklama

Související témata: