Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zbývají dvě generace klasických aut, padlo na konferenci Česko bez kouře

  15:50aktualizováno  15. listopadu 11:20
Automobilový průmysl má před sebou poslední dvě generace klasických automobilů. Během jejich doběhu se musí automobilky i jejich dodavatelé přeměnit na úplně novou výrobu, řekl na konferenci Česko bez kouře výkonný ředitel Sdružení automobilového průmyslu Zdeněk Petzl.

„Máme před sebou poslední dvě generace vozidel, během kterých se musí úplně přemalovat mapa průmyslu. Dnes jsme schopni v Česku vyrobit auto od šroubku až po finální výrobek, ale nemáme baterkárnu, chybí nám výrobci vysokovoltové řídicí elektroniky,“ shrnul Petzl na konferenci.

Firmy se tedy musí v poměrně krátké době přeorientovat na jiný typ výroby. „To se neobejde bez podpory vlády, bude to obrovská práce, ale pokud se to podaří, bude Česká republika dál ekonomicky silná,“ řekl.

Odmítl přitom názory, podle nichž Evropa vymění závislost na ropě za závislost na dovozu nerostných surovin pro výrobu baterií pro elektromobily. „U nerostů při recyklaci baterií budete získávat nové zdroje a nebudete tolik závislí. Pro nás to je jednoznačně cesta kudy jít,“ dodal Petzl.

Autobaterie budou podle něj i zdrojem flexibility v rozvodné síti, když jejich kapacity budou fungovat jako vyrovnávací zdroj energie. „Baterie vozů, které budou stát, budou moci dodávat energii zpět do sítě a vykrývat špičkové požadavky,“ nastínil ředitel Sdružení automobilového průmyslu.

Green Dealu se Česko bát nemá

Česká republika se nesmí bát zelených plánů a tzv. Green Dealu, shodli se účastníci odborné konference Národní den bez kouře. „Jde jen o to, jak jednotlivé nástroje využít chytře,“ řekl náměstek sekce energetiky Ministerstva průmyslu René Neděla.

Česko podle něj nemá sice možnosti vybudovat například pobřežní větrné parky, ale o to víc musí hledat ty správné možnosti a řešení, které jsou v národních podmínkách přínosné a využitelné.

„Musíme si vyzobat jednotlivé věci, které nám mohou pomoci a využít to, co je u nás možné udělat. Měli bychom se teď dívat hlavně na krátkodobé a střednědobé cíle, musíme se dostat ze závislosti na ruských zdrojích,“ dodal.

Podle viceprezidenta Svazu průmyslu Radka Špicara je především nutné chovat se racionálně. To znamená mimo jiné i využívat jadernou energii.

„Zelená politika není evropské šílenství. Podobné cíle mají USA, má je i Čína, i když o něco později. Největší tlak na dekarbonizaci cítí naše firmy z Velké Británie, která opustila EU mimo jiné kvůli nesouhlasu s regulacemi,“ řekl Špicar.

Česká republika však má více průmyslových energeticky náročných provozů než jiné státy. „Bude nám to trvat déle a bude nás to stát více. Ale je potřeba se k tomu skutečně stavět racionálně,“ řekl Špicar s tím, že dekarbonizace bude znamenat zvýšenou potřebu výroby elektrické energie a na to je nutné se včas připravit.

Bez jádra to nepůjde

Záštitu nad konferencí převzalo pražské ČVUT. Podle rektora univerzity Vojtěcha Petráčka je důležité do debat o budoucím energetickém mixu zahrnout i jádro. „Myslím si, že označení „green“ se musí rozšířit na jádro a na jadernou fúzi. Podle mého je jádro základem toho, že budeme mít energii a nebudeme špinit planetu.“

Na nutnosti využití jaderné zdroje se shodli všichni účastníci. Podle René Neděly z ministerstva průmyslu je nutné kromě dostavby Dukovan přemýšlet i o možnostech rozšíření elektrárny v Temelíně. Budoucností jsou i malé modulární reaktory, ty se však podle něj stanou realitou zřejmě až po roce 2040.

Česko bez kouře

Velký rozvoj čeká i komunitní energetiku, příslušné novely pro její rozvoj jsou nyní ve Sněmovně. Šéf Pražské plynárenské Martin Pacovský však upozornil, že její rozvoj sebou ponese i zvýšené nároky na rozvodnou síť.

„Jsme na půdě ČVUT, tak si řekněme, že fyzika funguje zejména v elektroenergetice. Potřebujeme zajistit dodávku 24 hodin, sedm dní v týdnu a když máme ve výrobě nestabilní komponenty, musíme vedle nich budovat i stabilní, musíme investovat do přenosové soustavy. Komunitní energetika je fajn, ale porostou náklady na distribuci. Možná tedy budete platit méně za energii a více za distribuci, je to něco za něco,“ popsal.

Jak s evropskou pomocí

Velkým tématem byla evropská pomoc s cenami energií. Radek Špicar upozornil na příklady firem jako je třeba kolínská Draslovka, které už přesouvají kvůli drahým energiím výrobu do zahraničí. Toto riziko zmínila i šéfka české pobočky Philip Morris Andrea Gontkovičová. „Pokud mám v Evropě pět výrobních závodů a u jednoho z nich kvůli drahým energiím svítí červené světlo, je pak těžké snažit se podnikatelsky či jinak tady udržet výrobu, zaměstnanost, investice,“ shrnula.

Připomněla také německý plán na více než dvousetmiliardovou pomoc v eurech, který ohrožuje konkurenceschopnost nejen českých firem. Česko pro velké firmy přitom vyčlenilo jen třicet miliard.

Na to však René Neděla z MPO reagoval s tím, že německý plán zahrnuje náklady na tři roky a jsou v něm započítány i peníze na pomoc domácnostem a malým firmám. „Kdyby se spočítala všechna opatření a započítal se třeba i pětitisícový příspěvek na dítě, také bychom se dostali na výrazně vyšší částky,“ uvedl.

Generálními partnery odborné konference Lidových novin a iDNES.cz jsou ČEZ a Philip Morris International, partnerem je i Pražská plynárenská.

Hosté konference

René Neděla, náměstek ministra průmyslu

Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy

Magdalena Frouzová, zastoupení Evropské komise

Zdeněk Petzl, výkonný ředitel Sdružení automobilového průmyslu

Andrea Gontkovičová, generální ředitelka Philip Morris ČR

Martin Jahn, člen představenstva Škody Auto

Martin Pacovský, předseda představenstva Pražské plynárenské.

Autor:
  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

Česká pošta testuje nové stejnokroje. Dodá je do tří set poboček v Česku

19. dubna 2024  17:11

Zaměstnanci třech stovek z 2 900 poboček České pošty budou mít nové stejnokroje. Testování...

Investoři vyhlížejí půlení bitcoinu. Změnu jeho ceny teď odhadují jen stěží

19. dubna 2024  16:26

Investoři do kryptoměn s napětím očekávají sobotní tzv. půlení bitcoinu, takzvaný halving. Při něm...

To si děláte legraci. Mobilní operátor naúčtoval Američanovi tři miliony

19. dubna 2024  13:20

Nemilého překvapení se po návratu do Spojených států dočkat muž z Floridy, který se loni v létě...

Každý je vítěz. Hra pomáhá nakrmit chudé Bangladéšany a baví sociální sítě

19. dubna 2024

Obyvatele Bangladéše trápí vysoké ceny potravin, které si kvůli inflaci nemohou dovolit. Přesto...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...