ANO s ODS. V 29 městech to jde. V Praze...

14.11.2022 14:40 | Ze sítí

V téměř 30 krajských a okresních městech se v koalici vzešlé z obecních voleb potkají ANO a ODS. Rivalové na vládní úrovni, ale na lokální spolu často vycházejí, jak se zdá. Ovšem něco jiného je situace v Praze.

ANO s ODS. V 29 městech to jde. V Praze...
Foto: Hans Štembera
Popisek: 1. ustavující zasedání Zastupitelstva hlavního města Prahy

Anketa

Kdo má větší „škraloup“ z dob minulého režimu?

6%
89%
hlasovalo: 30796 lidí
Ze 71 okresních měst, kde už jsou koalice dohodnuté, se v 64 městech do zastupitelstva probojvala ODS i hnutí ANO. Z toho ve 29 městech by měla obě uskupení vládnout společně, většinou ještě s dalšími stranami. Jedná se ještě o Praze. 

Jak uvedl v reportáži datový novinář Českého rozhlasu Jan Boček, téměř v polovině měst, kde mají strany své zastupitele, se spojí v povolební koalici. „A to navzdory ostré předvolební rétorice, kdy Fialova vládní koalice oblepila zemi billboardy varujícími před šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem,“ uvedl.

„Ten typický výsledek povolebních jednání je koalice ANO a ODS, která přibere do party ještě další strany,“ dodal Boček. Primátora v koalicích ANO a ODS podle jeho slov častěji získává hnutí ANO. „Bude mít 16 primátorů, ODS 11, jiné strany 2. To není překvapivé, protože ANO v okresních městech častěji vyhrálo, takže by mělo být i více primátorů. V mnoha městech se tato logika neuplatňuje, někde sice ANO vyhrálo a sestavilo vládnoucí koalici, ale primátorské křeslo přenechalo někomu jinému. Že by naopak vítězná ODS přepustila křeslo primátora hnutí ANO, tak to se myslím nestalo nikde,“ řekl Boček.

O spolupráci ANO a ODS na regionální úrovni pak hovořili ve vysílání také poslanec za ODS Marek Benda a poslankyně ANO Alena Schillerová. Benda připustil, že v předvolební rétorice ODS poukazovala na hrozbu lídra ANO Andreje Babiše. „Víte také to, jak je obtížné nyní dohodnout koalici v Praze, právě proto, že se ji pokoušíme dohodnout na vládním půdorysu a trvá to už dva měsíce, protože pokládáme za klíčové, abychom byli dohodnuti na vládním půdorysu. Ale v každé obci občané viděli, jak se střetávají, jestli je to úplně nesmiřitelné, nebo jestli je tam ta možnost dohody. A nakonec je dohoda vždycyky o tom, s kým se domluvíte,“ sdělil Benda.

„Něco jiného je centrální politika, kde opravdu každý stojíme ideologicky na protipólech, na úplně opačných stranách, a něco jiného je komunální politika. Ono to svým způsobem, i ta čísla, která jsem slyšela v reportáži, která předcházela tomuto našemu duelu, tak napovídají, že hnutí ANO je jasně vyprofilovanou politickou stranou, že má obrovský koaliční potenciál. To nakonec ta čísla potvrzují. My jsme posílili v komunálních volbách – a ta komunální politika je o tom, jestli se bude investovat tam či onde, jestli se opraví chodníky, postaví nová škola. A na to je potřeba se domluvit. A pak je to o tom, jestli lidé jsou spolu schopni spolupracovat – a myslím si, že ty koalice ukazují, že jsou a že jim jde o blaho lidí ve městech a obcích, které řídí,“ zmínila následně Schillerová.

K vyjednávání v Praze se před několika dny na twitteru vyjádřila pražská zastupitelka Bára Soukupová.

„SPOLU a ANO dnes přehlasovali všechny naše návrhy a dokonce nahradili arch. Petra Hlaváčka ve funkci určeného zastupitele pro pořizování územně plánovací dokumentace zastupitelem za ANO Radomírem Nepilem. Proč tedy přerušujeme zastupitelstvo na 3 týdny, když koalice už je zjevná?“ zeptala se.

Vyjádřil se také lídr pražské kandidátky STAN Petr Hlaváček. „Koalice SPOLU tvrdí, že se ze všech sil snaží složit koalici na vládním půdorysu. Dnes ale společně s ANO zvolili určeným zastupitelem pro územní rozvoj zástupce ANO Radka Nepila a odmítli tak, abych tuto funkci, jakožto stále náměstkem pro územní rozvoj, vykonával já. Tak teď nevím. Podráží SPOLU nohy svému potenciálně nejbližšímu koaličnímu partnerovi, nebo už promazávají ‚oposmlouvu‘? Obojí je blbě...“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…