Senát Parlamentu České republiky

Valdštejnské nám. 4, 118 01  Praha 1

Lada Faldynová
Telefon
+420 257 072 302
Mobilní telefon
+420 704 644 464

Na Tibet nezapomínáme, zaznělo v rámci českého předsednictví Radě EU ze Senátu (14.11.2022)

Perex:

14. listopadu 2022, Praha. Zástupkyně Jeho Svatosti dalajlámy, členové tibetského exilového parlamentu a zahraniční i čeští politici dnes jednali v Senátu o tom, jak mohou Česko a EU přispět k řešení krize v Tibetu. Nad celodenní konferencí, kterou Senát zařadil mezi akce českého předsednictví Radě EU, přijali záštitu místopředsedkyně Senátu Jitka Seitlová a místopředseda Jiří Oberfalzer.

Konference o řešení krize v Tibetu

Konference o řešení krize v Tibetu

Není úplně běžné, aby se v rámci předsednictví Radě EU řešil Tibet. Česko se ovšem opět vrací mezi lídry mezinárodní lidskoprávní politiky a v Senátu k tomu myslím dosti přispíváme. Ruská okupace Ukrajiny nám ukázala, že není rozumné přehlížet agresorské chování nedemokratických režimů. Tibet je okupovaným územím, jsou tu porušována základní lidská práva a řešením je získání autonomie – to by mělo jasně zaznívat z celého demokratického světa. Za český Senát mohu přislíbit, že v podpoře Tibetu a obecně lidských práv setrváme,“ řekla místopředsedkyně Senátu Jitka Seitlová.

Komunistická Čína se snaží vymazat tibetskou kulturu, tibetský jazyk a historii, zmocnila se Tibetu a jeho bohatství, ale nepodaří se jí zmocnit duší Tibeťanů, což dokázala i dnešní vystoupení zástupců tibetského exilového parlamentu. Tiché přešlapování kolem mocností se nevyplácí. K okupaci Tibetu Čína přidala genocidu Ujgurů, demolici demokracie v Hong Kongu a stále agresivněji vystupuje vůči Tchaj-wanu. To nelze nechat bez odezvy a myslím, že je to téma nejen pro české, ale i následující předsednictví Radě EU,“ vysvětlil místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer, který letos vedl s tibetskou exilovou vládou jednání přímo v indické Dharamsale.

Pondělní setkání v Senátu spolupořádaly mezinárodní organizace International Campaign for Tibet, kterou založil herec Richard Gere, senátní Skupina přátel Tibetu a organizace Češi Tibet podporují, Sinopsis a Bezpečnostní centrum Evropské hodnoty. Neformální skupiny přátel Tibetu jsou zřízeny v obou komorách Parlamentu a společně patří mezi nejpočetnější pro-tibetské iniciativy na světě. Senátní skupinu vede Přemysl Rabas, poslaneckou Hayato Josef Okamura.

K tématu podpory Tibetu se Senát letos vrací již po několikáté, konference tak navázala kromě jednání v indické Dharamsale také na přijetí předsedy Ústřední tibetské správy Penpy Tseringa a ženevské zástupkyně Jeho Svatosti dalajlámy Thinlay Chukki v srpnu 2022 na půdě horní parlamentní komory.

 

Ernestina Černá, 14.11.2022