Konference

O vodě, památkách a starostech starostů. Zástupci měst a obcí se sejdou k diskuzi

Cílem druhého ročníku Inspiračního fóra Svazu měst a obcí České republiky (SMO ČR) je vytvoření otevřeného prostředí pro diskuzi a sdílení zkušeností a názorů mezi hlavními aktéry a poskytnutí praktické podpory starostkám a starostům při výkonu jejich funkce, a to nejen v aktuálně vyhrocené energetické situaci.

Na konferenci vystoupí například Dana Drábová, odbornice na jadernou energetiku a místostarostka obce Pyšely, nebo Vladimír Kořen, úspěšný moderátor a bývalý starosta Říčan a řada dalších zástupců samosprávy, odborníků z praxe i z akademické sféry.

Letošní ročník Inspiračního fóra SMOČR se uskuteční 1. 12. 2022 od 9:00 do 17:00 v Kině Přítomnost, Siwiecova 1, Praha 3. Zaměří se na téma vody v obci a v krajině, představí příklady práce s památkami a historickými budovami v obcích a přiblíží osobní zkušenosti, výzvy a úskalí spojené se starostováním. Přenos akce online na webu www.inspiracniforum.smocr.cz a www.smocr.cz

Zastupitelé i experti

Jako keynote speakr vystoupí Dana Drábová, kterou zná veřejnost především jako  odbornici na jadernou energetiku. Působí však také jako místostarostka středočeské obce Pyšely a ve svém příspěvku představí svůj pohled na energetickou krizi i zkušenosti z pozice obecní zastupitelky.

Další řečníci budou v jednotlivých blocích diskutovat nad těmito tématy:

  • Voda v obci a krajině
  • Práce s památkami a historickými objekty
  • Starosti starostů a starostek

V části věnované vodě budou účastníci konference diskutovat o tom, jak lépe udržet vodu v krajině a tím měnit její ráz, posílit její odolnost proti klimatickým vlivům a zvýšit její atraktivitu pro turisty. Právě toto téma přiblíží Blanka Galiová, starostka Šardic, kterým se dnes přezdívá Moravské Toskánsko. Odborníci z organizace Živá voda představí možnosti, které někdy i jednoduché úpravy v krajině skýtají.

Spotřeba vody a její užitkový cyklus budou hrát v budoucnosti daleko větší roli než doposud. Kdo se zatím nesetkal s pojmem “šedá voda”, tomu ho přiblíží odbornice na udržitelný rozvoj Eva Neudertová. Pitná voda patří ke kritické infrastruktuře každého města a starosta Zábřehu František John se podělí o svou zkušenost se získáním dříve prodané infrastruktury zpět do vlastnictví města.

Jak na rekonstrukce památek

Památkám v obcích a práci s nimi se bude věnovat další blok Inspiračního fóra. Obec Těchobuz na Vysočině, která má cca 80 obyvatel, se může pyšnit více než desítkou různých opravených, zpřístupněných a využívaných památek, jejichž příběh nám přiblíží starosta Pavel Hájek.

O silnou a inspirativní zkušenost se podělí starosta obce Štědrá na Karlovarsku František Pánek. Tato obec v roce 2012 koupila zpět zchátralý zámek z 18. století a dlouhé období investic a oprav se vyplatilo – v roce 2016 získal zámek titul Zachráněná památka v soutěži Stavba roku Karlovarského kraje.

V sekci věnované starostenským starostem se pak o zkušenosti podělí například úspěšný moderátor, publicista a také bývalý starosta města Říčany Vladimír Kořen. Matěj Hlavatý, který byl v roce 2014 ve svých dvaceti letech zvolený nejmladším starostou v České republice a nyní zahajuje své třetí volební období v obci Tetín na Jičínsku, bude vyprávět o svých zkušenostech, motivaci a kreativitě při hledání řešení v situacích, kdy má malá obec podstatně menší možnosti než města.

red