Maminka.czMaminka v porodnici

Fyzioterapie v těhotenství: Řeší třeba „kachní chůzi” a připravuje na porod, říká Hana Sovadinová z krnovské porodnice

Tereza Víchová 15.  11.  2022
Jak se co nejlépe připravit na porod? Čím dál oblíbenější metodou je využití fyzioterapie v těhotenství. Se seriálem Maminka v porodnici jsme natočili rozhovor, v němž o benefitech fyzické přípravy mluví fyzioterapeutka Hana Sovadinová.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

"Fyzioterapie je důležitá pro to, aby maminka byla dobře připravena k porodu, aby vnímala  změny, které nastávají v jejím těle. A aby se nebála nějakého diskomfortu, který pociťuje, když se jí mění těžiště těla, dechový stereotyp, stereotyp chůze," říká Hana Sovadinová, vedoucí fyzioterapeutka Porodnice Krnov.

To jsou ostatně nejčastější potíže, které se před porodem řeší. Maminky začínají pociťovat bolesti zad v oblasti bederní páteře, v oblasti kyčelního kloubu. 

Lékař u porodu nízkorizikové rodičky nemá co dělat. Někde se porody vyvolávají zbytečně, shrnuje porodník Igor Michalec

"Chůze se tak mění na 'kolíbavou kačení', a když maminka cítí nějaké napětí, tak se mění i dýchání a nastává psychická rozladěnost. My se snažíme maminku provázet v průběhu těhotenství, aby tyto změny nevnímala negativně," popisuje odbornice.

Dokáže fyzioterapie připravit ženu na porod? Podle Hany Sovadinové je právě tohle cílem. 

V krnovské porodnici rodí až polovina žen mimo lůžko. Podívejte se, které pomůcky jim pomáhají

"Potřebujeme pružnost, ale zároveň i nějakou sílu, a to je cílem rehabilitace. Maminka je vlastně kontinuálně k porodu vedena. Vstupy jsou často hodinové, takže maminka se dozví spoustu informací. Ví, jak se má v klidu naladit na miminko, jak s ním má mluvit, jak ho má připravit k tomu porodu. Ale i sebe po fyzické stránce. Propojení miminka s maminkou je důležité už od začátku," dodává Hana Sovadinová.

Vzpomenou si maminky u porodu na všechny rady, které od fyzioterapeutky dostaly? Pomáhají jim terapie? A co taková příprava dovede s psychickým rozpoložením? Podívejte se na bonusové video z Krnova.

Maminka v porodnici

Vydáváme se za vás do porodnic celé České republiky, natáčíme tu videa, abyste viděli realitu, ptáme se na všechno, co vás zajímá. S námi si vyberete tu nejlepší porodnici.

Témata: Těhotenství, Porod, Maminka v porodnici, Rozhovor, Porodnice, Fyzioterapie, Krnov, Fyzioterapeutka, Maminka, Koliba, Chůze