Vstupenky online

Valaši ve středu zamíří do hnízda prostějovských Jestřábů

Jan Tajzler • 14.11.2022

Chance liga se po pauze znovu vrací k rychlému tempu a ve středu se bude hrát již její 21. kolo. Vsetín znovu čeká utkání na ledě soupeře, tentokrát se bude snažit o úspěšnou odvetu v hnízdě prostějovských Jestřábů. Bude se jednat o souboj pátého celku tabulky s devátým, avšak rozdíl mezi oběma soupeři je pouze dvoubodový. Podaří se Valachům zapomenout na pondělní nezdar v Sokolově? Nebo se Prostějov bude podruhé v sezoně radovat z vítězství nad Vsetínem? Souboj Hanáků s Valachy odstartuje ve středu od 18:00 na Zimním stadionu v Prostějově.

Jestřábi nebodovali pouze v pěti případech

Prostějov sice před sezonou výrazně obměnil kádr, ale nadále se snaží navázat na loňský úspěch v podobě účasti v semifinále a letos by rád klidně o stupínek výš. Jestřábi dali zapomenout nepříliš oslnivému startu do základní části a pravidelně získávají bodovou kořist. Z posledních pěti utkání vyšli naprázdno pouze jednou. Tým Aleš Tottera navíc zdobí příkladný charakter, v utkání proti Zlínu před reprezentační přestávkou Jestřábi prohrávali už 1:5, aby nakonec získali bod za remízu 5:5 a Beranům podlehli až v prodloužení. Po reprezentační přestávce pak Prostějov zvládl krajské derby na ledě Šumperku, odkud přivezl dva body za výhru 3:2 v prodloužení. Momentálně Jestřábí hnízdí na 5. místě s dvoubodovým náskokem na devátý Vsetín.

Jestřáby letos bodově táhne Tomáš Jáchym (4+13), ovšem stejný bodový příspěvek zaznamenal i Filip Jansa a sázka na dvacetiletého odchovance libereckého hokeje se zatím Hanákům vyplácí. Pak už následují zkušení útočníci, kteří doplnili prostějovský kádr rovněž v letní přestávce. Prostějovský titul krále střelců patří Davidu Ostřížkovi, který nasázel do branek soupeřů už deset puků a dvakrát v sezoně stihl oslavit i hattrick. S počtem 15ti kanadských bodů pak předpoklady naplňuje extraligou protřelý Vilém Burian a nejen na první utkání se Vsetínem dobře vzpomíná Roman Vlach (6+5). Obrana Valachů se bude muset mít na pozoru také před Tomášem Jiránkem (6+3) či důrazným Matoušem Venkrbcem

Z obránců umí podpořit ofenzivní činnost Martin Pěnčík (4+4), počtem pěti asistencí se pak blýskl zkušený Tomáš Valenta. V brankovišti mohou Jestřábi vybírat z kvarteta mužů. Do utkání v Šumperku nastoupil již počtvrté v dresu Prostějova Adam Brízgala a doposud vychytal úspěšnost zákroků na 92 procentech s průměrem 2 branky na zápas. Připraven nastoupit byl i Jaroslav Pavelka, jenž Vsetínu vypomáhal v sezoně 2017/2018. Nejvíce duelů však odchytal teprve dvacetiletý Josef Němeček, mezi jeho úspěchy patří i vítězný zápas na Lapači, kde pomohl Jestřábům ke tříbodovému zisku za výhru 2:1. Prostějov je doposud jedním ze dvou dobyvatelů vsetínského stadionu, nyní se bude pokoušet na Valachy vyzrát i ve vlastním hnízdě.

Dočká se Vsetín úspěšné odvety?

Hokejisté Vsetína po reprezentační pauze nedokázali na ledě Sokolova udržet dvoubrankový náskok, který se rozplynul ve druhé třetině. V závěrečné pasáži hry pak Valaši nabídli domácím možnost dvojnásobné početní výhody, kterou Baník využil a podruhé v sezoně vsetínský tým porazil stejným poměrem 3:2. Vsetín tak po Jihlavě padl podruhé i se Sokolovem a zatím stále čeká na úspěšnou odvetu. Trend se začíná nebezpečně podobat vývoji z první čtvrtiny základní části a zelenožlutí jej budou chtít zvrátit právě v Prostějově, kterému by rádi oplatili těsnou porážku z Lapače.

Pozitivum v Sokolově přinesl vsetínským trenérům útočník Daniels Berzinš, jenž oslavil svou první trefu v zelenožlutém dresu. Soutěžní premiéru si ve vsetínském dresu odbyl také útočník Jan Štefka, který na Valašsko přišel právě z Prostějova. Ve středečním utkání by se tak měl postavit proti svým bývalým spoluhráčům.

Valaši mohli v Sokolově litovat vysoké nedisciplinovanosti. Výkaz obdržených trestných minut je vůbec pro vsetínský tým alarmující. S počtem 230 obdržených minut jsou Vsacané třetí nejhorší v celé soutěži, více minut na trestné lavici proseděli pouze hráči Zlína a Poruby. Sokolov pak všechny branky vstřelil při vsetínském vyloučení, dvakrát využil přesilovou hru a jednou se prosadil při hře čtyři na čtyři. Vsetín sice využil také přesilovou hru, když navyšoval své vedení na 2:0, ale jinak si v početních výhodách příliš nepomohl.

V Sokolově trenéři postrádali útočníky Pavla Jenyše a Pavla Klhůfka, jejich start do utkání v Prostějově je přinejmenším nejistý, chybět bude určitě i potrestaný obránce Jiří Říha. Po neúspěchu na západě Čech se dají očekávat změny v sestavě, v jakém složení však Valaši vyjedou na prostějovské Jestřáby, si budeme muset minimálně do středečního podvečera ještě počkat. Repríza loňského semifinále na Hané odstartuje v 18:00.

Sestavy v posledním kole:

Prostějov: Brízgala (Pavelka) – Benda, Malák, Hamšík, Poledna, Pěnčík, Zajíc – V. Burian, T. Jáchym (C), Jiránek (A) – Hašek, Vlach, Jansa – Slanina, Venkrbec, Maruna – Kysela, Pytlík, Jandus.

Vsetín: Žukov (Sachr) – Kajínek, Jenáček, Ondračka, O. Němec, Smetana (A), Voženílek, Hryciow – Jonák (C), Přikryl, Rob – Hořanský, Lichanec, Berger – Sihvonen, Berzinš, Klímek – Štefka, Š. Bláha, Vítek (A).

banner pod článkem