Plzeňský tým, který vznikl v roce 2018 pod vedením Petra Kubiase, se zaměřuje na výchovu mladých závodníků v juniorském věku, se specializací zejména na silnici, ale pod vedením Václava Nováka také na dráhu a od nové sezony bude mít přesah také do cyklokrosu.

Po letech, kdy v týmu působila i děvčata, bude sestava pro příští rok čistě mužská, jedenáctičlenná. Nela Slaníková totiž po úspěšných dvou letech odchází do ženského UCI týmu Dukly Praha.

Tým má nejen velmi solidní materiální zázemí se špičkovými koly Trek, auty od Toyota Dolák, oblečením od Silvini, výživou Isostar, ale snaží se zejména posunovat k mezinárodnímu programu, směřujíce k úrovni špičkového týmu.

Inspirací a nejen inspirací je pro nás Auto Eder. Tým juniorské Bory si vybírá ty nejlepší evropské jezdce a má špičkový zahraniční program. Do budoucna se ani my nebudeme bránit jezdcům ze zahraničí a také díky navázání spolupráce právě s Auto Eder a Akademií Petra Sagana se těšíme na intenzivnější zahraniční program a další možnosti, které posunou naše závodníky dál. Dokonce komunikujeme o možnosti spolupráce s jedním World Tourovým týmem, což by bylo pro RKCA velkým přínosem.“, řekl Petr Kubias.

V týmu pro rok 2023 pokračují Richard a Robert Kobrové, Petr Hladík, Vladimír Kroc, Adam Pešek, Vít Kotschy a Jaromír Kohout.

Nové tváře v týmu

Josef Vlk přichází z Author Team Stupno, Adam Kubelka ze Stark cycling team, Ondřej Šafránek z týmu Akademie cyklistických sportů. 

Asi nejzajímavější akvizicí bude příchod Pavla Šumpíka, kterého jsme podepsali až po mistrovství světa 6. 2. 2023. Přichází po skvělé sezoně z Jaroslav Kulhavý Cycling Team, kterému patří velký dík. „Měl velmi dobrou sezonu a nedávno byl devátý na Světovém poháru v Táboře! Těšíme se na další výsledky a společnou práci.“, říká Tomáš Holub, trenér týmu.

Slovy Petra Kubiase „Jedenáct jezdců bude solidní sestava a těšíme se, co nám sezona 2023 přinese. A prozradím ještě jednu zákulisní informaci. Dvanáctým závodníkem měl původně být Kryštof Král z Dukly Praha, s kterým jsme si plácli na nadcházející dvě sezóny, ale rádi jsme ho uvolnili po vzájemné domluvě do Auto Ederu. Naší filosofií je posunovat závodníky dál a moc mu držíme palce.

Koncem září se RKCA sešla na předsezonním soustředění v Horních Věstonicích. V příjemném prostředí Amenity Penzionu Horní Věstonice jsme strávili několik dní, za asistence lokálního traséra Zdeňka Mlynáře na horských a cyklokrosových kolech najezdili první společné kilometry pod Pálavou. Ale hlavně se tmelili, debatovali o nové sezoně, zkoušeli fotbal i střelbu ze vzduchové pistole a začínali tak kombinovanou zimní přípravu.

Soustředění se podle mého vydařilo. Počasí bylo sice pár dní mlžné, ale plnili jsme plány a naši nováčci do týmu dobře zapadají. A to je důležité.“, dodal Tomáš Holub.