Gólman Šatný po výměně září. V QMJHL byl vyhlášen hráčem týdne

Oliver Šatný | Foto: Mike Sullivan, facebook Cape Breton Eagles

O šanci na juniorském mistrovství světa bojuje za mořem hned několik kvalitních českých gólmanů, jeden z nich na sebe teď upozornil velmi pěkným oceněním. Brankář Oliver Šatný byl vyhlášen nejlepším hráčem QMJHL za uplynulý týden.

Rodák z Tábora, jenž se do většího hokeje odrazil v organizacích Chomutova a Mladé Boleslavi, strávil loňský ročník v jednom z nejúspěšnějších týmů quebecké ligy. Charlottetown prošel až do finále soutěže, zastavil se krok před postupem na Memorial Cup.

Play off nicméně celé odchytal kanadský brankář Francesco Lapenna, jenž vstoupil jako jednička také do nové sezony. Oliver Šatný se proto už 18. října – po dvou odchytaných duelech – stěhoval. Islanders ho vyměnili do týmu Cape Breton Eagles za výběr v draftu a slovenského forvarda Petera Repčíka.

Zdá se, že devatenáctiletému gólmanovi to neskutečně prospělo.

Okamžitě po výměně se stal hlavním hrdinou Orlů při jejich prvním vítězství v sezoně. Soupeřům z Monctonu (1:0) zastavil všech 43 střel, což znamenalo při vychytané nule třetí největší počet v týmové historii.

Jedním ze dvou brankářů, kteří jeho počin překonali, byl Ondřej Pavelec – v současnosti shodou okolností trenér brankářů české reprezentační dvacítky.

Šatný v devíti zápasech za nový klub zaznamenal tři čistá konta, v této statistice je teď napříč celou QMJHL nejlepší. Výtečně se mu daří zejména v listopadu, kdy nemusel ze čtyř startů skousnout ani jednu porážku a inkasoval jen pět gólů.

Oliver Šatný si tak od vedení soutěže vysloužil ocenění pro hráče týdne, což se napříč kanadskými juniorkami během této sezony ještě žádnému Čechovi nepodařilo. Ve třech duelech vyšponoval úspěšnost nad 95 procent a dokonce vynuloval i svůj bývalý tým z Charlottetownu.

Také díky němu prožívá Cape Breton nejlepší období za poslední čtyři sezony, loňská popelka celé ligy poprvé za tuto dobu vyhrála šest zápasů v řadě. Pomáhá k tomu i druhý český zástupce v jejích řadách: Útočník Ivan Ivan, centr elitní formace, nasbíral v 15 duelech 16 bodů (1+15).

Quebeckou ligu v probíhající sezoně chytají tři čeští brankáři a Oliver Šatný je z nich nejúspěšnější (91,0 %). Patrik Hamrla z Rimouski dosud zastavil 88,7 procenta střel a nejzkušenější Jan Bednář z Acadie-Bathurst 87,4 procenta. Šatný a Hamrla usilují o nominaci na mistrovství světa do dvaceti let.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz