Člověk v tísni chce rozšířit pomoc lidem postiženým inflací, vyhlásil sbírku

foto Šimon Pánek, ředitel organizace Člověk v tísni, hovoří na snímku z 5. března 2020.

Praha - Humanitární organizace Člověk v tísni vyhlásila sbírku SOS Česko, aby mohla udržet a rozšířit svou pomoc lidem v ČR, kteří se vyrovnávají s důsledky energetické krize a inflace. Vybrané peníze chce použít zejména na posílení help linky a zajištění sociální práce a poradenství v terénu, uvedl dnes v tiskové zprávě ředitel organizace Šimon Pánek. Lidé, kteří chtějí organizaci podpořit, mohou přispět na číslo účtu 37893789/0300.

Potřebným lidem v současné době pomáhá ve 13 krajích 210 sociálních pracovníků a dluhových poradců Člověka v tísni a na jeho help linku 770 600 800 od začátku roku volalo kvůli svým dluhům a exekucím přes 17.000 lidí. "V posledních měsících ale stále častěji řešíme i vysoké nedoplatky a zálohy na energie. Abychom naši podporu zvládli udržet a mohli ji i rozšířit, vyhlašujeme dnes sbírku SOS Česko," odůvodnil vyhlášení sbírky Pánek a doplnil, že ve výjimečných případech sice bude organizace zprostředkovávat i potravinovou pomoc, především chce ale dát peníze na posílení uvedené telefonní linky a sociální práce a poradenství.

Podle Pánka totiž mnozí lidé nevědí, že jim pomoc nabízí stát, na co mají z vládního programu nárok nebo jak o podporu žádat. Někteří se také stydí, protože je to poprvé, kdy takovou pomoc potřebují.

Organizace prostřednictvím své linky a svých pracovníků mimo jiné nabízí lidem základní poradenství, jak doma uspořit energie, jak často a o kolik si zvyšovat zálohy, a tím se vyvarovat vysokých nedoplatků. Pomáhá i s výběrem a dojednáním změny dodavatele nebo splátkového kalendáře u stávajícího v případě velkého nedoplatku a také stanovit výši splátek tak, aby bylo v možnostech klienta je platit. Stejnou službu poskytuje i pronajímatelům bytů, je-li potřeba po získání příspěvku na bydlení domluvit a nastavit splátky neuhrazeného nájmu. V případě nouzové situace poskytuje nebo zprostředkovává také potravinovou pomoc, vyřizuje dávku mimořádné okamžité pomoci a vše, co je potřeba, dokud se situace klienta nestabilizuje.

Sociální pracovníci Člověka v tísni například vyhodnocují, na co má klient ze státní sociální podpory a dávek hmotné nouze nárok a jak je schopný si o ně sám zažádat. "Případně pomáhá i s vyplněním formulářů, jednáním s úřady, dovysvětlí klientovi vše nesrozumitelné a poradí s dalšími potřebnými kroky," doplnila vedoucí sociálních služeb Kateřina Dosoudilová. Odborník Člověka v tísni na dluhovou a sociální problematiku Daniel Hůle v této souvislosti uvedl, že například na státní příspěvek na bydlení může mít nárok domácnost, jejíž náklady na bydlení (nájem, elektřina, plyn, služby, vodné apod.) převyšují 30 procent, v Praze 35 procent čistých příjmů. Průměrná výše příspěvku je 4000 korun měsíčně.

Informace týkající se energií lidé najdou i na webu Člověk v tísni jakprezitdluhy.cz/zkrocene-energie.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 25.04.2024 ČTK

Reklama

9°C

Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024

Očekáváme v 14:00 9°C

Celá předpověď