Hlavní obsah

Po hrubce v Plzni končí, zkušený rozhodčí řekl dost

A dost. Zkušený rozhodčí Pavel Franěk ukončil činnost jako „specialista VAR". V úterý o svém rozhodnutí informoval Komisi rozhodčích, následně vše potvrdil pro Sport.cz. „Ano, je to pravda. Rozhodl jsem se skončit, víc to nebudu komentovat," uvedl arbitr. Je patrné, že k jeho rozhodnutí přispěla nedávná kauza, kdy Franěk seděl u videa během duelu Plzně se Spartou, chyboval, a za svůj výkon schytal trest.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Asger Sörensen ze Sparty dostává úder do hlavy od Tomáše Chorého z Plzně.

Článek

Problém byl v tom, že Franěk neviděl jako úmyslný zásah plzeňského útočníka Tomáše Chorého do hlavy sparťana Asgera Sörensena. Komise rozhodčích následně rozhodla Fraňka stáhnout z dalších utkání s tím, že se tato hrubá chyba významně projeví i v jeho budoucích nominacích na utkání.

Na sudího Fraňka se následně snesla obrovská kritika, která vyústila v jeho rozhodnutí ukončit činnost v roli specialisty VAR. „Rozhodl jsem se po dlouhém přemýšlení ukončit činnost specialisty VAR. Bylo mi ctí pohybovat se v profesionálních soutěžích osmnáct let. Můj čas se naplnil a je třeba jít dál," napsal Franěk ve zprávě kolegům rozhodčím.

Předseda komise rozhodčích Radek Příhoda v pořadu TIKI-TAKA mluví o chybě sudího Fraňka v Plzni.Video: O2 TV Sport

„Všem kolegům arbitrům popřál hodně zdraví, osobní spokojenosti a úspěchů s tím, že bude všem držet dál palce," doplnil Franěk.

Podle zdrojů Sport.cz údajně přispěl ke konci kariéry také jím vnímaný dvojí metr Komise rozhodčích, a to při posuzování a vyhodnocování jednotlivých ligových zápasů. To bylo různé v rámci jednotlivých stadionů. S tím údajně souvisel i nekonzistentní postup při trestání rozhodčích dle oblíbenosti a dle toho, v jakém utkání k chybám došlo.

Sport.cz požádal o reakci i komisi rozhodčích. Ta vzkázala, že Fraňkovo rozhodnutí respektuje.

Reklama