Poradíme ti, jak zvýšit libido a sexuální touhu

Nová věda o libidu

Mužský sexuální apetit je do značné míry ovlivněn testosteronem. Čím víc testosteronu máte, tím větší je pravděpodobnost, že se vzrušíte i při sebemenší sexuální myšlence či při letmém pohledu na stehno nebo obrys ňadra. Nicméně, podle studie prezentované na setkání urologů v Bostonu se však zdá, že celkový testosteron má s mužským libidem jen málo společného. Místo často zmiňovaného testosteronu to je volný testosteron a překvapivě i poměr mezi testosteronem a estradiolem, který určuje vaši náruživost.

Co říká studie?

Vědci nechali 200 pacientů jedné kardiologické ordinace vyplnit řadu dotazníků týkajících se erektilní dysfunkce, včetně dotazníku IIEF-15, které dohromady poskytují poměrně slušný obraz o mužském libidu. Za zmínku stojí, že u žádného z mužů nebyl v minulosti diagnostikován hypogonadismus (nízká hladina testosteronu) a žádný z nich neužíval léky, které by mohly hladinu testosteronu ovlivnit. Vědci pak pacientům změřili celkový testosteron, estradiol, globulin vázající pohlavní hormony (SHBG) a volný testosteron a porovnali je s jejich udávaným libidem.

Ukázalo se, že nezjistili žádnou souvislost mezi celkovým testosteronem a tím, jak často (nebo jak zřídka) to muži chtěli dělat. Ani hladina estradiolu nezávisle nekorelovala se sexuální touhou a to ani v případě, že hladina byla nižší než 5 ng/dl. Tento poslední objev je významný, protože se předpokládalo, že muži mají větší pravděpodobnost zdravého libida, pokud se jejich estradiol nachází v "ideálním bodě" mezi 2,0 a 5,5 ng/dl.

Co však s libidem souviselo, byl poměr testosteronu a estradiolu spolu s volným testosteronem, tj. tím procentem testosteronu, který není chemicky vázán na SHBG. Čím vyšší je volný T, tím větší je pravděpodobně sexuální apetit!

Sex drive a libido

Co to pro nás znamená?

Muži s nízkým libidem nebo špatnou sexuální funkcí často podstupují substituční terapii testosteronem nebo pro-testosteronové doplňky. Někdy to funguje a někdy ne, ale když to nefunguje, je to obvykle kvůli jedné ze dvou věcí, což tato studie jasně potvrzuje:

Příliš mnoho SHBG (což vede k nízkým hladinám volného testosteronu). Vysoká hladina estrogenu (narušuje poměr testosteronu a estrogenu). Studie nám neřekla, jaká je ideální hladina volného testosteronu nebo přesný poměr T:E, který bychom chtěli pro "optimální" sexuální apetit, což by bylo stejně těžké definovat. Přesto nám dává určité vodítko, co bychom měli dělat.

Například pokud máte příznaky nízkého testosteronu (deprese, přibývání na váze, neschopnost nabrat svaly, snížená sexuální touha nebo výkonnost) nebo příznaky vysokého estrogenu (zvýšené množství tuku na břiše, tuková tkáň kolem bradavek, erektilní dysfunkce nebo ztráta libida), mohli byste zvážit vyhledání progresivního lékaře a nechat si vyšetřit hladinu SHBG a estrogenu (samozřejmě spolu s volným T), a to pomocí tzv. citlivého testu.

Pokud nepožádáte o "citlivý test", změří vám estradiol stejně, jako kdybyste byla baletka a trpěla problémy s menstruací. Jinými slovy, výsledky budou v podstatě k ničemu.

Vaší další možností by bylo experimentovat s využitím dietních postupů a doplňků stravy k manipulaci s hladinami SHBG a estradiolu.

krevní testy

Jak snížit SHBG a/nebo zvýšit volný testosteron

  1. Denně užívejte hořčík ke zvýšení volného testosteronu.
  2. Pro snížení SHBG užívejte denně zinek.
  3. Denně užívejte vitamin D3 ke snížení SHBG.
  4. Nepodceňujte sacharidy. Strava s nízkým obsahem sacharidů zvyšuje SHBG a zároveň snižuje testosteron.
  5. Nepřehánějte to s alkoholem, aby hladina testosteronu neklesala.

Jak snížit hladinu estradiolu

  1. Zbavit se nadbytečného tuku. Tuk obsahuje enzym, který přeměňuje testosteron na estrogen.
  2. Jezte hodně brokolice, květáku, zelí a růžičkové kapusty. Obsahují chemickou látku, která "bojuje" proti estrogenu.
  3. Užívejte kurkumin. Snižuje účinky enzymu, který přeměňuje testosteron na estrogen.
  4. Užívejte resveratrol, který snižuje aktivitu tohoto enzymu konvertujícího estrogen.
  5.  Nestárněte. Čím jste starší, tím jste estrogennější. (Dobrá, pokud trváte na stárnutí, pak alespoň realizujte výše uvedené tipy).

Doporučujeme

Zbývají 2 dny

Amix Curcum-IN Rapid

337
− 23%
289
Zbývá 32 dní

Prom-in 100% Zinc Bisglycinate

136
− 28%
109

Studie:  Gupta N et al. Calculated Free T and T:E Ratio but not Total Testosterone and Estradiol Predict Low Libido. AUA Annual Meeting. May 12-16, 2017, Boston.

Zdroj: T-Nation.com/by TC Luoma

Doposud nebyl vložen žádný příspěvek.