Hlavní obsah

A příště Eliáš? Švédové se přiblížili Rusům a děkovali Salmingovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stačila jedna třída a švédské zastoupení v Hokejové Síni slávy v Torontu se takřka zdvojnásobilo. Bratři Daniel a Henrik Sedinovi plus Daniel Alfredsson rozšířili počet hráčů Tre Kronor na sedm. Dosud v zámoří nejvíce oceňovaná evropská velmoc - Rusko - je na devíti jménech. Češi zůstávají na dvou (Dominik Hašek, Václav Nedomanský), ale pro nejbližší roky už se jim rýsují minimálně dvě posily.

Foto: Frank Gunn, ČTK/AP

Hokejová Síň slávy se rozrostla o další členy. Zleva Daniel Sedin, Roberto Luongo a Daniel Alfredsson.

Článek

O Jaromíru Jágrovi není pochyb. Druhý nejproduktivnější hráč historie NHL a její čtvrtý nejlepší střelec. Jeden z absolutně nejlepších Evropanů, kteří kdy hráli hokej. Jen se čeká, kdy čiperný padesátník oficiálně ukončí kariéru, aby mu mohla začít běžet tříletá lhůta pro vstup do hokejového pantheonu.

Adeptům se obvykle vyplatí trpělivost. Nedomanský na překvapivé uvedení čekal 36 let, gólman Rogie Vachon 31, Sergej Makarov 16... Víc než šest let už uplynulo od konce kariéry Patrik Eliáše, kromě Jágra teď asi jediného českého kandidáta, o kterém se reálně uvažuje.

Eliáš drží většinu ofenzivních rekordů New Jersey Devils, kteří v dobách největší slávy sázeli hlavně na urputnou defenzívu. Přesto tvořivý český útočník v jejich dresu nasbíral 1025 bodů a nastřílel 408 gólů. Jak by se Eliášova produkce vystříbřila, pokud by nebyl svázán obrannou taktikou, se teď lze už jen dohadovat. Na kontě sice nemá individuální ceny, ale zato dva Stanley Cupy (2000, 2003), ke kterým přispěl klíčovým podílem.

Jak ovšem ukázala třída 2022, hokejový grál nemusí být podmínkou pro vstup. Bratrům Sedinovým k němu v roce 2011 s Vancouverem chyběla jediná výhra stejně jako jejich oceněnému kanadskému spoluhráči Roberu Luongovi. Alfredsson hrál neúspěšně finále 2007 s Ottawou.

„Henrik a Daniel jsou devátou bratrskou dvojicí, která vstoupila do Síně slávy v hráčské kategorii, ale jsou prvními sourozenci, co byli uvedeni společně," připomněl komisionář NHL Gary Bettman, který vzdal hold Börje Salmingovi, legendárnímu obránci, jenž jako první Švéd hrál NHL i vstoupil do Síně slávy (1996). Jednasedmdesátileté legendě byla však letos diagnostikována ALS a nemohl se ceremoniálu zúčastnit.

„Díky Börje za všechny švédské hráče, kteří šli v tvých stopách. Jsi skutečný průkopník," řekl dojatý Alfredsson.

Příští rok by v Síni slávy mohl uvítat další dva krajany. Mluví se o Henriku Lundqvistovi a Henriku Zetterbergovi. Z Čechů je v hledáčku právě Eliáš.

Reklama

Související témata: