Celebrity

15. listopadu 2022 12:24

redakce Prima Ženy

Česko se rozloučilo s Marií Poledňákovou. Na pohřeb přišli Bartoška či Holubová

Česko se loučí s Marií Poledňákovou

Ve strašnickém krematoriu v Praze proběhlo v úterý dopoledne poslední rozloučení se scenáristkou a režisérkou Marií Poledňákovou, která do filmového nebe odešla 8. listopadu ve věku 81 let. Na pohřeb přišli herci Jiří Bartoška (75), Eva Holubová (63) či taneční mistr Vlastimil Harapes (76).

Rodina rozhodla, že strašnické krematorium zůstane otevřené pro veřejnost, s Marií Poledňákovou se tak v úterý dopoledne mohly přijít rozloučit stovky fanoušků. Smuteční obřad začal v 11 hodin a trval necelou hodinu.

Na úvod posledního rozloučení jako první promluvil producent Jan Bradáč. „Marie byla filmový kouzelník a věděla, že k tomu, aby se dílo povedlo, potřebuje kousek štěstí – a šla mu cílevědomě naproti,“ podotkl. Producent zdůraznil, že se s legendární režisérkou nechce loučit navždy. „V jejích filmech nikdo nezemře. Je to záměr, který mi potvrdila, když mi řekla: ‚Podívej, vidím, že jiným filmům to se smrtí funguje, ale v mých filmech budou lidé smrt hledat marně. Žádná tam není a nebude. Stačí, kolik jí je všude kolem nás. Do mých filmů má zákaz vstupu a tak to navždy zůstane.‘ Tak zase někdy na shledanou, Maruško,“ dodal Bradáč emotivně. V podobném duchu hovořili také Eva Holubová a Pavel Nový (74). I oni zdůraznili, že režisérka bude žít dál v jejich vzpomínkách a hlavně prostřednictvím svých filmů.

Ve filmovém nebi na ni čeká Postránecký a Satinský

„Díky, Marie, a pozdravuj tam, zvlášť Vaška a Julku,“ pronesl Pavel Nový s odkazem na Václava Postráneckého (†75) a Juliuse Satinského (†61), se kterými zazářil v legendární komedii S tebou mě baví svět (1982).

Marie Poledňáková byla režisérkou mnoha dětských a rodinných filmů, k nimž si většinou psala také scénáře. Na přelomu 70. a 80. let natočila několik komedií, jež nestárnou. Kromě té nejslavnější o trojici tatínků, kteří berou své ratolesti na horskou chatu, proslavily Poledňákovou hlavně snímky s Tomášem Holým (†21) – Jak vytrhnout velrybě stoličku (1977) či Jak dostat tatínka do polepšovny (1978).

Marie Poledňáková zemřela doma ve své vile v Nebušicích. Poslední minuty života jí byl podle informací deníku Blesk po boku syn Petr a kamarádka z Itálie. Na parte se skví nápis S vámi mě bavil svět. Tedy věta, která velkou dámu české kinematografie bude navždy charakterizovat.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.