Senát Parlamentu České republiky

Valdštejnské nám. 4, 118 01  Praha 1

Lada Faldynová
Telefon
+420 257 072 302
Mobilní telefon
+420 704 644 464

Mohou se autoři nenávistných projevů legitimně dovolávat svobody slova? Nejen na to hledala na půdě Senátu odpovědi konference o hate speech a české společnosti (15.11.2022)

Perex:

15. listopadu 2022, Praha. Senátní Výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice ve spolupráci s Oddělením analytické filosofie Filosofického ústavu AV ČR uspořádal na půdě horní parlamentní komory konferenci „Hate speech a česká společnost: Aktuální rizika a možnosti prevence“. Na konferenci mj. vystoupili 1. místopředseda Senátu Jiří Drahoš a předseda Stálé komise Senátu pro sdělovací prostředky David Smoljak. Debata o nenávistných projevech namířených proti národnostním, etnickým, náboženským či jiným společenským skupinám se zaměřila na to, proč nyní dochází k tak silnému rozmachu hate speech, jak lze nenávistné projevy ve veřejném prostoru redukovat, ale i na to, zda se mohou jejich autoři legitimně dovolávat svobody slova.

Konference „Hate speech a česká společnost: Aktuální rizika a možnosti prevence“

Konference „Hate speech a česká společnost: Aktuální rizika a možnosti prevence“

S projevy nenávisti na internetu a na sociálních sítích mám poměrně bohaté osobní zkušenosti. Abychom zabránili šíření nenávistných zpráv nebo záměrných lží s cílem někoho poškodit, je třeba, aby příslušné orgány postihovaly pachatele stejným způsobem, jako u klasických trestných činů,“ míní 1. místopředseda Senátu Jiří Drahoš.

Konference se zaměřila na hate speech z hlediska současných výzkumů v právu, psychologii a filosofii, ale také na nenávistné projevy v perspektivě politiky a neziskového sektoru.

Českou společnost ještě čeká debata o tom, zda se autoři hate speech mohou obhajovat svobodou vyjadřování. Zdá se, že občas nevíme, jak na takovou obhajobu reagovat. Sám bych řekl, že hate speech je spíše zneužitím svobody slova k cílům, které nemají se svobodou nic společného. Jde o to vyvolat nenávist vůči některým lidem: Ukrajincům, Romům, gayům... Na šíření hate speech pak můžeme doplatit všichni. Budeme žít v rozděleném světě, jehož bude nenávist běžnou součástí,“ uvedl jeden z organizátorů konference, Tomáš Koblížek z Filosofického ústavu AV ČR.

 

Ernestina Černá, 15.11.2022