Hlavní obsah

Stovky lidí protestovaly proti rušení letiště v Líních

Aktualizováno

Rychlá realizace projektu gigafactory je zcela nereálná. I tohle zaznělo na úterním protestu proti zvažované likvidaci záložního armádního letiště v Líních u Plzně.

Na protestu v Líních promluvila i Iveta Irvingová, dcera Jana Romana Irvinga, československého letce a pilota 311. bombardovací perutě RAF.Video: Ivan Blažek, Právo

 
Článek

Na tamní ranveje dorazilo několik stovek lidí nespokojených s tím, že by letiště mělo ustoupit plánům koncernu Volkswagen na výstavbu továrny vyrábějící baterie do elektromobilů, celková hodnota této investice může činit až 120 miliard korun.

Projekt gigafactory podporuje vláda, automobilka se má do konce roku rozhodnout, kde podnik postaví, v úvahu připadá i Polsko nebo Maďarsko.

„Jsme tady proto, abychom hodili této vládě vidle do snahy zlikvidovat to, co nikomu nepřekáží, co může velmi dobře sloužit,“ prohlásil na úvod mítinku jeho svolavatel Václav Vašek, předseda Českého svazu letectví.

„Není to jedno nám, kteří jsme spojení s letectvím, a není to jedno ani lidem z tohoto regionu,“ uvedl Vašek.

Za deset let snad

První část továrny by se měla podle představ VW začít stavět už v roce 2024. „Představa, že to tady někdo zrealizuje během pár let, je naprosto lichá,“ upozornil jeden z řečníků Jindřich Rajchl, právník a předseda politické strany PRO.

„Pokud máte v plánu postavit tak obrovský projekt, jako je gigafactory, musíte mít zajištěnu řadu dalších věci, celou infrastrukturu. A vláda zatím nic zajištěno nemá. Pokud proto nezíská starosty, místní lidi, nemá šanci nic z toho realizovat,“ upozornil.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Úterní protest na letišti v Líních

Na otázku Práva, jaký termín by byl reálný, Rajchl odpověděl: „Pod deset let to není možné zrealizovat, to je absolutní nesmysl, neumím si to představit. Územní řízení bývá vždy velice složité, je tam celá řada námitek. A vzhledem k množství soukromých vlastníků se bude muset jednat o výkupech a pokud na ně nebudou chtít přistoupit, tak o vyvlastnění.“

Rajchl připomněl průtahy se stavbou dálnice D11 u Hradce Králové. „Tam jedna vlastnice pozemku vzdorovala dlouhá léta. A to se jednalo o stavbu dálnice, tedy o opravdu veřejný zájem,“ podotkl Rajchl, který předpokládá, že se vláda pokusí drtivou většinu lidí uplatit.

Piloti z Líní protestovali před německou ambasádou v Praze proti gigafactory

Domácí

„Starostům slíbí peníze do obecních rozpočtů, soukromým vlastníkům bude pozemky velmi výrazně přeplácet,“ řekl Právu Rajchl.

Poklidný mítink

Případné přijetí nějakého speciálního zákona podle něj nemůže situaci výrazně změnit. „Pokud někdo udělá účelový zákon, tak to stejně zase naráží na základní ústavní práva každého občana, na právo vlastnit majetek, vyjadřovat se ke stavbám,“ upozornil Rajchl.

Protest probíhal v poklidném duchu, transparentů bylo jen pár, buď se „stopkou“ pro gigafactory, nebo třeba s nápisem „Vládo, likvidujte různá smetiště, ne však toto letiště!“.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Úterní protest na letišti v Líních

Reklama

Výběr článků

Načítám