Pavel Bárta
15. listopadu 2022 • 20:10

Proč Sparta nevzala Varaďu: obavy ze změn i léčitel s klubovou krví

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
6
  • Video se připravuje ...

    Ještě v pondělí odpoledne to vypadalo, že dvoutýdenní partii o nového trenéra Sparty vyhraje Václav Varaďa. Jenže pak zavládlo zase ticho, jednání zamrzla. Vedení klubu si v úterý znovu pozvalo na pohovor Miloslava Hořavu a ve tři hodiny odpoledne bylo jasno. Deník Sport hledal důvody, proč výběrové řízení vzalo obrat, a nejúspěšnější český kouč posledních sezon neuspěl.

  • Hořava tým zná

    Ve prospěch Miloslava Hořavy hrály znalost sparťanského prostředí i hráčského kádru. U týmu byl naposledy při tažení do finále minulého play off. Mužstvo se od té doby změnilo. Přišli noví brankáři, z poloviny se obměnila obrana. Odešel nejlepší hráč předchozí sezony Filip Chlapík. Ale většina zásadních lídrů jako Řepík, Sobotka či Tomášek zůstala. „Právě dlouhodobější spolupráce pro nás byla v případě pana Hořavy absolutní priorita,“ přiznala generální manažerka Barbora Snopková Haberová. Protimluv vzhledem k tomu, jak známý útěkář je staronový kouč.

    Sparta - Třinec: Michal Řepík převzal stříbrný talíř za druhé místo
    Video se připravuje ...

  • Léčitel pro obranu

    Varaďa je nejlepší český kouč, Hořava patří k nejlepším. I světem zběhlí zadáci, kteří mu prošli pod rukama, tvrdí, že lepšího trenéra na beky jinde nezažili. Hra obránců, to byl pro Spartu problém. Tým neměl naposledy ani asistenta, jenž by se jim věnoval. Při zápasech střídal zadáky Patrik Martinec, bývalý útočník. Totéž dělal už v Českých Budějovicích. Jenže jinak si beky připravoval Jaroslav Modrý, někdejší skvělý obránce. Zkušený Hořava bude v tomhle ohledu dobrý léčitel.

    Sparta - Pardubice: Do Klubu legenda vstoupil před zápasem bývalý trenér Martinec
    Video se připravuje ...

  • Sparťanská krev

    Historie se opakuje. Václav Varaďa je člověk zvenčí a sparťanská „šlechta“ ho vnímá jako cizí krev. Přespolní trenéři to ve Spartě neměli snadné. V minulosti ji vedli třeba Július Šupler, Miloš Říha, Miloš Holaň, Alois Hadamczik nebo naposledy Uwe Krupp. Říha vydržel 96 dní, ani další nebyli úspěšní. Až na Hadamczika, s nímž hrála Sparta dvakrát semifinále play off. Jenže zároveň si znepřátelil sparťanský národ tím, že vyhodil kapitána Žemličku a přivedl stádo svých koní.

    Krupp končí na střídačce Sparty, tým prevzal Hlinka s Tonem. Přijde Hořava?
    Video se připravuje ...

  • Obavy ze změn

    Bude chtít překopat mužstvo, všechno změnit, do všeho zasahovat. Miloslav Hořava byl Varaďovi protiváhou i v tom, že po jeho nástupu poběží věci tak nějak postaru. Přitom jeho protihráč žádný převrat nechystal. Chtěl mít jasně vymezené kompetence, vyžaduje, aby každý svou práci dělal naplno. Trenéři ve Spartě měli někdy ruce dřevěné jak loutky. Obavy ze změn i ztráty pohodlného klídku pod náročným a důsledným Varaďou prosákly kabinu i klubové kanceláře jak toxický plyn.

    SESTŘIH: Sparta Praha - Pardubice 2:3. Devátý triumf Dynama v řadě, zářil Košťálek
    Video se připravuje ...

  • Zveličené požadavky

    „Ano, jednali jsme i o této možnosti. Nedohodli jsme se ale na podmínkách,“ řekla o Varaďovi šéfka Barbora Snopková Haberová. Přitom i Aleš Krátoška, jenž se měl stát Varaďovým asistentem, prý v pondělí obdržel z klubu echo, že pro něj chystají smlouvu k podpisu. Pak už se nikdo neozval. Klub za devět dní nevypustil k věci jedinou informaci. Zveličené zvěsti o jeho údajně přehnaných požadavcích, třeba že by chtěl dělat i rozpočet týmu, připomínaly našeptávání povedených rádců důvěřivému panovníkovi. A budily zdání, že ne Sparta, nýbrž Varaďa je tím, kdo vše brzdí.

    Venca Varaďa! Třinečtí fanoušci ocenili asistenci bývalého kouče v exhibici
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
6
Finále
Články odjinud


Články odjinud