V Polsku mohly zabíjet rakety vystřelené Ukrajinou. Připustil to i Biden

Joe Biden

Autor: ČTK

16. listopadu 2022 8:50

Je nepravděpodobné, že raketa, která v úterý zasáhla Polsko a zabila tam dva lidi, byla odpálena z Ruska. Podle agentury AP to řekl americký prezident Joe Biden. Varšavě přislíbil podporu ve vyšetřování incidentu. Polské ministerstvo zahraničí v noci na dnešek uvedlo, že ve vsi Przewodów na východě země nedaleko hranic s Ukrajinou dopadla raketa vyrobená v Rusku. Nespecifikovalo ovšem, kdo raketu vystřelil. Moskva své zapojení popřela.

"Existují předběžné informace, které to zpochybňují," odpověděl Biden novinářům na otázku, zda byla raketa vypálena z Ruska. "Vzhledem k trajektorii je nepravděpodobné, že by byla vypálena z Ruska, ale uvidíme," uvedl šéf Bílého domu.

K novinářům promluvil poté, co svolal mimořádnou schůzku představitelů zemí G7 a NATO, kteří se účastní summitu G20 v Indonésii. Spojence podle svých slov informoval o svých dřívějších rozhovorech s polským prezidentem Andrzejem Dudou a šéfem NATO Jensem Stoltenbergem. "Zjistíme, co se přesně stalo," uvedl dále Biden. "Pak společně určíme další postup," dodal.

Francie vyzvala k "maximální opatrnosti" ohledně původu rakety, protože "mnoho zemí" v regionu má stejný typ zbraní, citovala dnes agentura AFP Elysejský palác.

Raketu, která explodovala v úterý na východě Polska, sledoval letoun NATO, jenž prolétal polským vzdušným prostorem, píše stanice CNN na svém webu s odkazem na vojenského představitele Severoatlantické aliance. Kdo střelu odpálil, nicméně neuvedl.

Vedoucí představitelé NATO a G7 vydali po mimořádném zasedání prohlášení, v němž odsoudili "barbarské raketové útoky", které Rusko v úterý provedlo na ukrajinská města a civilní infrastrukturu. Výbuchy se polskou obcí ozvaly přibližně v době, kdy ruské invazní síly zasáhly vzdušnými útoky města a energetickou infrastrukturu po celé Ukrajině včetně její západní části, která hraničí s Polskem.

Polský prezident Andrzej Duda byl ohledně původu střely opatrnější než polské ministerstvo zahraničí a uvedl, že úřady zatím s jistotou neví, kdo ji odpálil ani kde byla vyrobena, podotkla AP. Uvedl, že byla "s největší pravděpodobností" zkonstruována v Rusku, ale tato informace se ještě ověřuje. Moskva už dříve své zapojení popřela.

Kvůli incidentu se dnes mají sejít také velvyslanci členských zemí NATO. Varšava podle Dudy pravděpodobně aktivuje článek 4 Severoatlantické smlouvy, jenž znamená konzultace v případě ohrožení některé z členských zemí NATO.

Generální tajemník OSN António Guterres se podle agentury Reuters "velmi znepokojen" zprávami o výbuchu rakety v Polsku a doufá, že incident bude důkladně vyšetřen. "Je naprosto nezbytné zabránit eskalaci války na Ukrajině," uvedl jeho mluvčí Farhan Haq.

AP: Raketou se asi Ukrajina snažila sestřelit ruskou střelu

Podle předběžných zjištění zřejmě vypálily raketu, která v úterý zasáhla Polsko, ukrajinské ozbrojené síly - mířily na přilétající ruskou střelu. Napsala to dnes agentura AP s odvoláním na tři nejmenované americké činitele. Polské ministerstvo zahraničí dříve uvedlo, že ve vsi Przewodów na východě země nedaleko hranic s Ukrajinou dopadla raketa vyrobená v Rusku, zemřeli dva lidé. Nespecifikovalo, kdo raketu vypálil. Americký prezident Joe Biden prohlásil, že vzhledem k její trajektorii je nepravděpodobné, že by raketa byla odpálena z Ruska, ale incident se ještě vyšetřuje.

Ukrajinu a její energetickou infrastrukturu v úterý znovu zasáhla smršť střel odpálených z Ruska. Předběžná zjištění naznačují, že inkriminovanou raketu vypálily ve snaze zastavit přilétající ruskou střelu ukrajinské ozbrojené síly, uvedli podle AP tři nejmenovaní američtí činitelé, kteří hovořili pod podmínkou anonymity, jelikož nemají oprávnění o záležitosti veřejně hovořit.

Toto hodnocení a také Bidenův komentář stojí v rozporu s úterními informacemi vysoce postaveného představitele amerických zpravodajských služeb, který agentuře AP řekl, že hranice Polska překročily ruské rakety. Mluvčí polské vlády později oznámil, že země zvýší pohotovost mimo jiné u některých vojenských jednotek. Varšava zároveň uvedla, že zvažuje aktivaci článku 4 Severoatlantické smlouvy, jenž znamená konzultace v případě ohrožení některé z členských zemí NATO.

Polský prezident Andrzej Duda byl ohledně původu střely opatrnější než polské ministerstvo zahraničí a uvedl, že úřady zatím s jistotou neví, kdo ji odpálil ani kde byla vyrobena, podotkla dříve AP. Uvedl, že byla "s největší pravděpodobností" zkonstruována v Rusku, ale tato informace se ověřuje. Moskva už dříve své zapojení popřela.

Francie vyzvala k "maximální opatrnosti" ohledně původu rakety, protože "mnoho zemí" v regionu má stejný typ zbraní, citovala dnes agentura AFP Elysejský palác.

Výbuch v Polsku přiměl Bidena ke svolání mimořádné schůzky představitelů zemí G7 a NATO, kteří se účastní summitu G20 v Indonésii. Úmyslný nepřátelský útok na člena Severoatlantické aliance by mohl vyvolat kolektivní vojenskou reakci NATO, podotkla AP. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý uvedl, že Polsko zasáhly ruské rakety a situaci označil za "významnou eskalaci" konfliktu, který letos rozpoutalo Rusko.

Témata: Polsko Joe Biden válka na Ukrajině Rusko Ukrajina NATO