Informační centrum v Elektrárně Ledvice navštívilo již 60 000 lidí. Jubilejním návštěvníkem se stal student z Teplic
Petr Pelc, žák Střední školy stavební a strojní Fráni Šrámka v Teplicích, se v úterý 15. listopadu stal 60 000 návštěvníkem Informačního centra klasické energetiky Skupiny ČEZ v Elektrárně Ledvice. Tašku s různými reklamními předměty na památku mu předává průvodkyně Jana Purmenská. Foto: ČEZ, a. s.
Teplice

Ledvice – Šedesát tisíc osob z aktuálních osmi miliard obyvatel planety Země již k úterý 15. listopadu navštívilo Informační centrum klasické energetiky Skupiny ČEZ v Elektrárně Ledvice. Většina z nich při té příležitosti vystoupala i na nejvyšší oficiální rozhlednu v České republice, jejíž prosklená vyhlídka a volně přístupný ochoz se nacházejí ve výšce 140 metrů na severní podpůrné věži kotelny výrobního bloku 6 (Nový zdroj). Tím s číslem 60 000 se přitom stal Petr Pelc, který společně se spolužáky ze Střední školy stavební a strojní Fráni Šrámka v Teplicích zavítal do infocentra na exkurzi v rámci výuky a měl to štěstí, že vstoupil do vestibulu jako šestý v pořadí.

„Počítal jsem s tím, že jedu na klasickou exkurzi, kde se dozvím něco o elektrárně, ale že dostanu hned na začátku tašku plnou dárků, mě opravdu dostalo,“ neskrýval své překvapení i radost Petr Pelc. Učitel odborného výcviku Oldřich Rubáš k tomu dodal: „Petr zvládá teorii i praxi a škole se nevyhýbá. Patří mezi ty lepší, takže si odměnu za svou dnešní návštěvu infocentra určitě zaslouží. Jsem rád, že návštěvník s tak vysokým kulatým číslem je z naší školy.“

„V Elektrárně Ledvice byl v rámci druhé vlny ekologizace uhelných elektráren Skupiny ČEZ v severních Čechách vybudován zcela nový vysoce ekologický výrobní zdroj, jedna z nejmodernějších klasických elektráren ve střední Evropě. Zároveň s jeho realizací vzniklo ve třech podlažích, jednom podzemním a dvou nadzemních, nové administrativní budovy jediné informační centrum klasické energetiky v České republice. Jsme rádi, že si za třináct let jeho existence do něj našly cestu tisíce vyznavačů industriální turistiky, školní exkurze z toho nevyjímaje, a to jak z Česka, tak i ze zahraničí,“ uvedl Miroslav Svoboda, ředitel Elektrárny Ledvice.

Jeho slova potvrzují i obě průvodkyně Jana Purmenská a Dana Daňková, s nimiž se lze nyní setkat i během on-line prohlídek „Virtuálně v elektrárně“, které jsou v rámci Skupiny ČEZ aktuálně zaměřeny na obnovitelné zdroje, jadernou energetiku a ČEZ Distribuci. Tradičními návštěvníky jsou sice podle nich žáci a studenti ze základních, středních či vysokých škol z celého Ústeckého, potažmo i Karlovarského kraje, a starší děti z mateřinek v nejbližším okolí, ale cestu do infocentra s možným výstupem na rozhlednu si běžně nacházejí jak školní skupiny, tak i jednotlivci, rodiny s dětmi a členové různých spolků a zájmových organizací prakticky z celé České republiky.

Návštěvníci ze všech koutů světa

Ze zahraničí pak o ojedinělý virtuální svět klasické energetiky projevili zájem například návštěvníci z Jižní Koreje, Rakouska, Polska, Spolkové republiky Německo, Jordánska, Paraguaye, Iráku, Argentiny, Ghany, Hondurasu, Libanonu, Seychelských ostrovů, Sýrie, Ruska, Kyrgyzstánu, Egypta, Číny, Guyany, Rwandy, Etiopie, Kambodže, Tanzanie, Hondurasu, Indie, Argentiny, Pákistánu a dalších zemí jak evropských a tak i z těch na jiných kontinentech.

Informační centrum klasické energetiky Skupiny ČEZ je třípodlažní s moderním architektonickým a výtvarným řešením. Díky přízemnímu vstupu a výtahu je i bezbariérové. Nabízí interaktivní zážitky za využití audiovizuální technologie. Od dubna 2018 je jeho součástí i veřejnosti přístupná rozhledna v severním „dvojčeti“ kotelny. Stále ještě poměrně novinkou je možnost objednání se na „procházku elektrárnou“ s výstupem na rozhlednu. Tyto jedinečné exkurze s kapacitou deseti osob se konají v sobotu od 11:00 hodin (během letní sezony i ve čtvrtek od 16 hodin).

Elektrárna Ledvice se ovšem může i pochlubit vlastními obnovitelnými zdroji, kromě čtyř vodních odvalovacích turbín na přepadu v retenčních nádržích, se zde nachází i pokusné pole s různými typy fotovoltaických panelů, jejich výstavbu chce v rámci Čisté Energie Zítřka realizovat ČEZ ve svých lokalitách ve velkém. I o tom se dozvědí více návštěvníci infocentra.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru