Věděli jste, že i s kolaborativním robotem můžete svařovat? Správně, pro tuto činnost se už nehodí pouze rozměrné a finančně náročnější svářecí buňky. Zejména v menších výrobách si totiž bohatě vystačíte s kolaborativním asistentem. Řada kobotů CRX od společnosti FANUC nabízí funkce, které vám pomůžou zautomatizovat svařování při kritickém nedostatku kvalifikovaných pracovníků.

Kooperativní svařovací robot FANUC CRX (Zdroj: LaserTherm)

Úbytek kvalitních svářečů na trhu práce trápí podniky už řadu let. I když se mzdy v tomto řemeslu pravidelně zvyšují do atraktivních čísel, ani tato motivace nedokáže zastavit pokles zájmu o svářečský obor. V posledních letech se však díky moderním technologiím daří nacházet způsoby, jak tento bolestný nedostatek vyřešit.

Zatímco velké firmy využívají ve svých výrobních halách objemné svářecí buňky, menší a střední podniky začínají objevovat potenciál kolaborativních robotů. A i když by se dřív řada podnikatelů zavedení překotné novinky do své výroby bránila, nyní je nevyhnutelné řešit tíživou situaci na trhu práce automatizací.

Výhody kolaborativních robotů

Kolaborativní robot je v porovnání se svými průmyslovými příbuznými mnohem menším robotickým ramenem, které je díky své váze i prostorové nenáročnosti snadno přenositelné a instalovatelné do takřka všech myslitelných situací a pozic. Další výhodou kobota je jeho snadné naprogramování, které zvládne i úplný robotický laik.

Zaručená je také bezpečnost. Na rozdíl od průmyslových robotů nemusí být jejich kolaborativní obdoba umístěná za ochrannou bariérou, jelikož se pohybuje pomaleji a v případě nechtěného kontaktu s člověkem se zastaví tak, aby svému lidskému kolegovi nezpůsobila ani modřinu.

Každého kobota naučíte požadované pohyby tím, že jeho rameno postupně nastavíte do daných poloh a on si sadu pohybů zapamatuje. Pokud ho budete posléze chtít využít na jiný způsob, stačí stejně jednoduše všechny pohyby přenastavit – tento způsob programování se nazývá „Drag & Drop“. Kolaborativní robot se tak dokáže snadno naučit i proces svařování.

Dostupný model pro sváření

Lidský faktor nic nenahradí, ovšem při rutinní činnosti, jakým sériové svařování bezpochyby je, dokáže kobot „trumfnout“ člověka po všech stránkách. Jeho sváry budou vždy stejného provedení i kvality, čímž se zvýší produktivita a celkově i efektivita výroby. Navíc zvládne fungovat nonstop.

Podíl na tomto přelomu v oboru měla také společnost FANUC s řadou kolaborativních robotů CRX-10iA a CRX-10iA/L pro bezpečné průmyslové využití. Pro mnohé uživatele se tím otevírají obrovské možnosti nasazení těchto kobotů, s novou řadou navíc přichází i intuitivní programování podobné hře na tabletu. Tomuto nejvýkonnějšímu a zároveň nejskromnějšímu svářeči stačí jen jednofázová zásuvka a pokyny, co má dělat.

Proč nasadit kolaborativní robot do svařovacího procesu?

  • Jednorázová investice 
  • Plnohodnotné svařovací funkce 
  • Intuitivní a rychlé programování 
  • Bezproblémový třísměnný provoz 
  • Přesný stabilní výstup 
  • Minimální nároky na prostor 
  • Zcela bezpečný provoz

Zjistěte víc o kobotech řady CRX nebo rovnou kontaktujte společnost FANUC o nezávaznou konzultaci ohledně řešení na míru vaší firmě.