Beyoncé, Adele nebo Kendrick Lamar vévodí nominacím na Grammy. Překvapila znovuobnovená ABBA

Americká Národní akademie hudebního umění a věd vyhlásila nominace pro 65. ročník cen Grammy, které bude udílet na počátku února příštího roku v Los Angeles. Nejvíce nominací patří zpěvačce Beyoncé. Ta je také nejčastěji nominovanou umělkyní na Grammy v její více než šedesátileté historii.

Se svým aktuálním albem Renaissance nasbírala Beyoncé devět nominací. Osm nominací patří raperovi Kendricku Lamarovi, který vydal album Mr. Morale & The Big Steppers. O tom, kdo ocenění získá, bude jasno na ceremoniálu v Los Angeles 5. února příštího roku.

V prestižní americké hudební anketě ale mají šanci uspět i evropští hudebníci, kteří se na hudební scéně už nějakou dobu pohybují. Nejstaršími z nich je znovuobnovená švédská skupina ABBA se svou nahrávkou Voyage.

Návraty po letech

Po pěti letech se do hry o Grammy vrací také britská zpěvačka Adele, která má celkem sedm nominací. O jednu méně má britský zpěvák Harry Styles s deskou Harry's House. O cenu za  album roku se bude společně s nimi ucházet kapela ABBA a zpěvačky Brandi Carlile, Doja Cat, Lizzo, nebo Mary J Blige. 

Adele se v jedné kategorii po letech ocitne znovu s Beyoncé, stejně jako naposledy v roce 2017. Tehdy při přebírání zlaté sošky za album nazvané 25 americké kolegyni poděkovala a nazvala jí „umělkyní jejího života.“ 

Mezi nominované se ale letos překvapivě vrátí i nahrávky, které vznikly dříve než letos. Loňská vítězka ceny za album a zpěvačku roku Taylor Swiftová totiž mezi hudební výběr také přihlásila po deseti letech od původního vydání reedici desky Red. O sošku bude bojovat v kategoriích Album roku a Nejlepší country album. 

Nezvyklý krok učinila proto, že práva k jejím písním vlastnila nahrávací společnost, se kterou se dostala do sporu. Postupně proto znovu nahrává alba, k nimž vlastní firma práva s poznámkou „verze od Taylor“. Celá deska Red byla na Grammy nominovaná už v roce 2014, kdy ale neuspěla ani v jedné kategorii. 

Letos více gramofonů

Únorové předávání se nově rozšíří o několik nových kategorií. V roce 2023 americká Národní akademií hudebního umění a věd ocení umělce v sekcích Autor roku, Nejlepší soundtrack k videohrám a dalším interaktivním médiím, Nejlepší album mluveného slova a poezie. Akademie ocení také nejlepší píseň „bojující za společenské změny.“ 

V kategorii Objev roku, který v minulých letech ocenil nejvýraznější vycházející hvězdy jako zpěvačky Billie Eilish nebo Olivia Rodrigová, jsou letos mezi nominovanými zpěvačky Anitta, Molly Tuttle, Muni Long, Samara Joy, zpěvák Omar Apollo, nebo jazzové duo Domi & JD Beck či americká rapperka Latto, rapper Tobe Nwigwe a kapely Manåneskin a Wet Leg. 

Loňské předávání cen ale také provázela řada protestů z řad hudebníků týkající se procesu výběru vítězů. Hudební ceny proto i letos bojkotují zpěvák Weeknd a rapper Drake, kteří se vymezují vůči tomu, že výherce vybírá série anonymních komisí, kteří podle nich nerozhodují nezaujatě.    

V řijnu pak rapperka Nicki Minaj protestovala proti přesunu svého hitu Super Freaky Girl z kategorie rap do kategorie pop. Komise proto nakonec její píseň z výběru vyřadila úplně. Zahraniční kritici si rovněž všímají, že letos akademici zcela opomenuli komerčně i kriticky úspěšné nahrávky například od španělské zpěvačky Rosalíi nebo rapperek Blackpink či Megan Thee Stallion.