Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Landovský a náčelník Foltýn o raketě v Polsku: Jak incident ovlivní vývoj války?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
16. listopadu 2022
16:36
Autor: Pavlína Horáková, swp - 
16. listopadu 2022
15:15

Rusové podnikli masový raketový útok na Ukrajinu. Ten se podařilo odrazit jen z části, ale vyžádal si bohužel i dva životy na východě Polska nedaleko hranic s Ukrajinou. Polský prezident potrvrdil, že raketu vystřelili Ukrajinci. Co to bude znamenat pro další vývoj války? Jak Ukrajina i svět odpoví na jeden z největších útoků Putinovy nesmyslné agrese? Přiblížili jsme se možnosti vypuknutí globálního konfliktu? Nejen o tom hovořili v dnešním Epicentru český velvyslanec při NATO Jakub Landovský a náčelník Vojenské policie, Otakar Foltýn.

Podle Jakuba Landovského je dopad ukrajinské rakety nehoda, která nemá konsekvence napadení aliančního území.

„Je to ze strany Ukrajiny neúmyslná věc a viníkem je zde Rusko, protože napadlo civilní infrastrukturu Ukrajiny a tak protivzdušná obrana Ukrajina reagovala,“ uvedl velvyslanec ČR při NATO. Severoatlantická aliance podle něj prokázala jednotu a schopnost vypořádat se s komplikacemi.

Zároveň uvedl, že nikdo ze Západu nemá v úmyslu střetnout se s Ruskou federací, jak naznačuje ruská strana. „Ukrajina chce jen dobýt zpět svá území a NATO má obrannou povahu,“ dodal Landovský.

Co znamená událost pro Poláky? „Polsko vnímá Rusko jako hrozbu a ví, že viníkem není Ukrajina. Nijak to nezmění jejich odhodlání pomáhat Ukrajině,“ říká na to Landovský s tím, že Polsko je stále ukázkový spojenec Ukrajiny, který přijal mnoho uprchlíků a poskytuje cestu pro vojenskou i humanitární pomoc směrem na Ukrajinu.

Foltýn: Ukrajinu nemůžeme činit odpovědnou

Náčelník Vojenské policie, Otakar Foltýn uvedl, že příčinou výbuchu byla chyba rakety S-300, které používají obě strany.

„Rusko, protože mu dochází zásoby protizemních střel, používají rakety, které jsou primárně protivzdušné a používají je proti pozemním cílům a to samé Ukrajinci, ti používají ty samé rakety, jen k obraně. Pokud se potvrdí, že střely byly z ukrajinské protivzdušné obrany, tak nemůžeme činit odpovědné Ukrajince,“ řekl v Epicentru Foltýn.

„Použil jsem přirovnání – pokud máte dobrého souseda, tak ten chápe, že váš pozemek byl podmáčený, když se hasiči snažili uhasit váš hořící dům. Soused neřekne „můžeš za to ty“. Vinen je vždy ten žhář. Ukrajinci se snaží jen hasit požár, který zapálilo Rusko. Kdyby Rusko nespustilo válku, Ukrajinci by se nemuseli bránit,“ dodal Foltýn.

Bezohlednost Ruska je děsivá

Zároveň poukázal na to, že Ukrajina momentálně eviduje 30 tisíc válečných zločinů ze strany Ruska.

„Bezohlednost s jakou Rusko ignoruje princip válečného práva, tedy ochranu nezúčastněných osob, tak je zarážející až děsivá,“ uvedl náčelník Vojenské policie.

majulenka ( 16. listopadu 2022 20:10 )

franta konew: Promiňte, já nikdy neslyšela od nikoho " Pomozte - darujte", ale jenom --dejte.....

e.lesanova ( 16. listopadu 2022 19:59 )

Fraškou tomu všemu je, že kdyby to bylo naopak, tak s našimi vyrabovanými sklady zbraní, mini armádou a nevycvičeným vojskem můžeme tak maximálně příp. agresorům zasalutovat Ovšem miliarda na výcvik UA vojáků na našem území se zase najde

e.lesanova ( 16. listopadu 2022 19:54 )

Spíš se dá skutečně klonit k možnosti, že Zelensky potřeboval další "Pepo", aby dál Západ klopil miliardy a na nic se neptal, stejně tak jako zbraně zdarma, další a další...je to mega byznys pro mnohé ve zkorumpované UA...provokace s poukázáním na vinu RF, rakety na území státu NATO...snahy o vyvolání světové války byly patrné od počátku, ať se to někomu líbí nebo ne a naše politbyro se snaží lidem zacpat ústa a vymýt mozky

turista.z. ( 16. listopadu 2022 19:50 )

Dnes je jasne ze to byla ukrajinska strela. Mysliś, ze UA jsou tak blbi aby si neuvedomovali, ze se to da zjistit.??

Uživatel_5347357 ( 16. listopadu 2022 19:25 )

Možná nesleduji precizně trajektoriji ruských raket, ale pokud se Ukrajina proti nim bránila, tak by měla pálit na východ, Polsko leží na západ. Takže ukrajinská raketa byla jen stěží obranná, ale byla to jasná provokace od Ukrajinců, aby to vypadalo, že ji vypálili Ruskové. No, ono to není poprvé, kdy je vše jinak, než nám Západ srvíruje, ale to už tak v této době je, kdy se k moci dostali lidé, pro které historie světa začíná v r. 2014 anexí Krymu nebo dokonce 24. února t.r. To vše, co bylo předtím, to je třeba zapomenout, vždyť ty milióny zabitých lidí po celém světě "západními demokraciemi" si to asi způsobily samy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa