Kniha Klub provází odhalením sexuálního skandálu, který vedl k neudělení Nobelovy ceny

16. listopad 2022
Záložka

Kniha Klub přibližuje sexuální skandál ve Švédské akademii a zároveň je příběhem o zneužívání moci, mlčení a strachu. Autorkou Klubu, ale hlavně reportáží, které vedly k odhalení tohoto skandálu a k následnému neudělení Nobelovy ceny za literaturu v roce 2018, je novinářka Matilda Voss Gustavssonová.

„Pro mě to začalo na podzim roku 2017, kdy došlo k odhalení Harveyho Weinsteina. Říkala jsem si, jestli by k něčemu takovému mohlo dojít i ve Švédsku. A pak jsem si vzpomněla na Jeana-Claudea Arnaulta, který měl velkou moc v kulturní oblasti a o kterém se léta vědělo, že se dopouští nevhodného chování. A tak jsem se pustila do pátrání. Zneužíval ženy, které měly ambice v literní a kulturní oblasti,“ přibližuje Matilda sled událostí. Mnoho žen v důsledku toho kulturní svět opustilo. Arnault měl tímto způsobem vliv na to, co se ve Švédsku čte a publikuje.

Matilda Voss Gustavssonová se svou knihou Klub

Matilda Voss Gustavssonová pracuje v Dagens Nyheter, největším švédském deníku, který hrál velkou roli v odhalení skandálních událostí. Díky kulturní redakci, kterou měla za sebou, i když tehdy byla v deníku nová, bylo rozkrytí v takové míře možné. „Důležité je to, že jde o pravdivý příběh a že hlas těch žen je součástí něčeho, co má historický význam a co odráží jejich komplexní zkušenost a skutečnost,“ říká.

Pro Matildu nepředstavuje nejzávažnější důsledek kauzy fakt, že nebyla udělena Nobelova cena, ale skutečnost, že Arnault byl odsouzen za znásilnění. Neudělení ceny tak spíš jen potvrdilo, o jak velký a vážný problém šlo. „Doufám, že tento moment bude navždy připomínat počet obětí, které měl na svědomí,“ dodává autorka knihy Klub, která u nás v překladu Martina Škapy vyšla v nakladatelství Absynt.

Poslechněte si celou Záložku, kterou tlumočila Marie Přibylová, abyste se dozvěděli i to, jak funguje Švédská akademie a jak ji a Nobelovu cenu za literaturu Švédi od té doby vnímají.

autor: Jakub Pavlovský
Spustit audio