Hlavní obsah

Úředníci obvinili britského ministra spravedlnosti z šikany

Foto: Profimedia.cz

Britský ministr spravedlnosti Dominic Raab.

Reklama

Bývalí podřízení obvinili britského ministra spravedlnosti Dominica Raaba, že je šikanoval a ponižoval v roce 2019, kdy byl ministrem zahraničí ve vládě premiéra Borise Johnsona.

Článek

Dominic Raab byl obviněn ze šikanování úředníků a z hrubého a ponižujícího chování. Podle ČTK to uvedlo osm ze zhruba 30 Raabových zaměstnanců z roku 2019. Dalších 15 lidí řeklo, že bylo svědkem tohoto zacházení, uvedla stanice ITV.

Otázky ohledně Raabova chování vygradovaly včera poté, co vysoce postavený diplomat Simon McDonald prohlásil, že se úředníci v době, kdy byl Raab ministrem zahraničí, „báli“ chodit do jeho kanceláře.

McDonald řekl rozhlasové stanici Times Radio, že ministr spravedlnosti si „nebyl vědom dopadu svého chování na lidi, kteří pro něj pracovali“.

„Šlo o vyjadřování, o jeho tón, byl k lidem velmi příkrý. A dělal to před mnoha dalšími lidmi. Myslím, že se lidé cítili ponížení,“ dodal McDonald s tím, že mu popis Raaba jako „někoho, kdo uměl šikanovat a kolem koho se šikana děla“ přišel věrohodný.

Raab se k celé kauze vyjádřil až dnes. Slíbil, že obvinění ze šikanování úředníků „vyvrátí“. Také prohlásil, že je „přesvědčen, že se po celou dobu choval profesionálně“, a že je „součástí jeho osobní víry, že se chová naprosto čestně a odpovědně“.

V dopise adresovaném Rishi Sunakovi, který vicepremiér Raab zveřejnil dnes ráno, uvedl, že dvě stížnosti byly podány „souběžně“ a pocházely z doby, kdy působil jako ministr zahraničí a poprvé jako ministr spravedlnosti. Premiéra požádal, aby zahájil nezávislé vyšetřování jeho chování.

Raab v dopise Sunakovi zdůraznil, že se vždy „snažil nastavit vysoké standardy“, ale že „nikdy netoleroval šikanu a vždy se snažil posílit týmy státních zaměstnanců pracujících na svých příslušných odděleních“. Také uvedl, že by „uvítal možnost případné stížnosti řešit transparentně“.

O dvě hodiny později Raab v pozici vicepremiéra zastupoval Sunaka při takzvaných otázkách na premiéra, které se konají každý týden. Tam Raab čelil ohledně chování k úředníkům několika nepřátelským dotazům labouristů.

Místopředsedkyně labouristů Angela Raynerová se například ptala, kdo bude situaci ohledně Raaba vyšetřovat, když funkce nezávislého poradce pro etiku zůstává neobsazena. „Žádná etika, žádná integrita, žádný mandát a stále žádný poradce pro etiku,“ řekla. Pozice nezávislého poradce pro etiku zůstává volná od června, kdy odešel Christopher Geidt.

Ministerstvo spravedlnosti na základě výše zmíněných obvinění rozhodlo, že na všech schůzkách, kterých se Raab účastní, musí být přítomen vyšší státní úředník.

Raabovi spojenci tvrdí, že je nespravedlivě kritizován za to, že má vysoké standardy. „Možná, že někteří úředníci mohli za předchozích ministrů zlenivět a nebyli zvyklí na to, že Dom chce výsledky,“ uvedl jeden z nich podle The Times.

Podporu Raabovi vyjádřil i premiér Sunak, který uvedl, že si není vědom žádných oficiálních stížností. Také trval na tom, že „tuto charakteristiku Dominica neuznává“ a že takové chování mu k Raabovi nesedí.

Reklama

Doporučované