Michael Kocáb: Nevěřil bych, že k tomu ještě někdy dojde, že se znovu ten obrovský ruský obr ožene

Hudebník a bývalý ministr Michael Kocáb
Hudebník a bývalý ministr Michael Kocáb
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 17. 11. 2022

K památníku na Národní třídě od čtvrtečního rána dorazila řada prezidentských kandidátů a politiků. Česko si připomíná 33 let od událostí, které vedly k pádu komunismu. Pro ŽivotvČesku.cz aktuální stav ve společnosti okomentoval hudebník a někdejší ministr pro lidská práva Michael Kocáb (68), který má s Rusy bohaté zkušenosti. Po revoluci v roce 1989 se podílel na odsunu ruské armády z Československa, v roce 1991 navštívil Sovětský svaz a mluvil na plénu Nejvyššího sovětu SSSR.

Vládní i opoziční politici i řada kandidátů na prezidenta si ve čtvrtek na pražské Národní třídě připomněli výročí 17. listopadu 1989 a 1939. Většina z nich zdůraznila hodnotu svobody a demokracie a upozornila, že tyto hodnoty nejsou samozřejmé. 

"Já ho slavím každý rok na Národní třídě, kde si připomínám, letos obzvlášť, jak jsme se z vojenského a politického vlivu Ruska vysmekli před těmi 33 lety, ale zůstali jsme hospodářsky závislí. A jaké to má konsekvence, to teď vidíme, naprosto katastrofální," uvedl v první části odpovědi pro ŽivotvČesku.cz Michael Kocáb.

Vzpomínkových akcí za deštivého počasí se účastní stovky lidí, atmosféra na nich byla většinou poklidná. Pouze příchody některých politiků na Národní třídu provázelo pokřikování, premiéra Petra Fialu (58) někteří označovali za kolaboranta a na předsedu ANO a prezidentského kandidáta Andreje Babiše (68) pokřikovali v souvislosti s jeho komunistickou minulostí a údajnou spoluprací s StB.

"Letos speciálně, myslím, že s určitým zadostiučiněním si můžeme říct, že se nás to netýká, zase se to ale týká Ukrajiny, což je nám nemilé a vlastně se nás to i týká, bude tvrdá zima. Prostě se nám to Rusko po 33 letech opět nevyplácí, nikdy bych nevěřil, že k tomu ještě někdy dojde, že se znovu ten obrovský obr ožene a zase nám zasadí ránu, a zase se to stalo," dodal Michael Kocáb pro ŽivotvČesku.cz, který věří, že jednoho dne dojde na úplné odstřižení z jakéhokoliv ruského vlivu.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.