Semily: Dobrovolní dárci krve převzali ocenění na radnici

17.11.2022 18:05 | Tisková zpráva

Divadelní sál semilské radnice se stal historicky poprvé dějištěm slavnostního oceňování bezpříspěvkových dárců krve.

Semily: Dobrovolní dárci krve převzali ocenění na radnici
Foto: Luděk Kovář, Wikimedia Commons
Popisek: Semily

Janského plaketu za dobrovolné dárcovství životodárné tekutiny a nezištnou pomoc svým spoluobčanům převzali z rukou ředitele Masarykovy městské nemocnice Jilemnice MUDr. Jiřího Kalenského, poděkování připojili také starostka města Semily Bc. Lena Mlejnková a zástupci oblastního spolku Českého červeného kříže Semily Vojtěch Horák, velitel humanitární jednotky, a Anna Špringlová, tisková mluvčí OS ČČK. K ocenění patří i pamětní list, který dárci krve převzali od velitele záchranného týmu Jiřího Šalamona.

Zlatou medaili prof. MUDr. Jana Janského za 40 bezpříspěvkových odběrů krve obdržel Tomáš Kráčmar z Košťálova.

Jak ve své úvodní řeči zmínila Anna Špringlová, dárcovství krve obecně je velmi důležité, protože krev hraje v současné medicíně nezastupitelnou roli a nelze ji vyrobit uměle. S rozvojem dalších léčebných metod roste stále i potřeba krve získávané od dárců.

Anketa

Cítíte se ohroženi aktivitami vedení Ruské federace?

5%
94%
hlasovalo: 34785 lidí

Vyznamenání Českého červeného kříže bylo v tentokrát uděleno celkem 35 dárcům, ocenění v tento den převzalo 13 z nich. Nejaktivnějším zúčastněním dárcem byl Tomáš Kráčmar, který byl na 40 bezpříspěvkových odběrech krve a patří mu tak právem Zlatá medaile prof. MUDr. Jana Janského.

"Je pro nás velikou ctí, že se letošní ročník předávání ocenění dárcům krve odehrál na půdě semilské radnice a rádi bychom v této tradici pokračovali i napřesrok," sdělila Bc. Lena Mlejnková, starostka města Semily. "Všem, kteří se rozhodli tuto nenahraditelnou tekutinu dobrovolně a bez nároku na odměnu darovat, patří naše velké poděkování."

Slavnostního okamžiku se ze zdravotních důvodů nemohl zúčastnit ředitel OS ČČK Semily Petr Šmíd, který alespoň zprostředkovaně poslal oceněným své poděkování: "Velice mě mrzí, že jsem se nemohl předávání účastnit z důvodu mého onemocnění. I tak bych vám, dárcům, chtěl upřímně poděkovat za to, že bezpříspěvkově darujete krev. Jsem si vědom toho, že bez vás by lékaři nemohli uzdravovat a zachraňovat životy. Srdečně si Vás vážím a chtěl bych Vám poděkovat za všechny pacienty, kterým jste zachránili život. Děkuji Vám."

Na závěr vyslovil poděkování nejenom dárcům, ale i městu Semily, starostce města Semily paní Bc. Leně Mlejnkové a také Masarykově městské nemocnici, panu řediteli MUDr. Jiřímu Kalenskému a hlavní sestře Janě Bezstarostové za spolupráci a účast při oceňování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…