Filharmonie Brno připravila koncerty věnované hudbě Benjamina Jusupova

ČTK ČTK
17. 11. 2022 19:33
Pět kompozic skladatele Benjamina Jusupova v české nebo světové premiéře uvede příští týden Filharmonie Brno. Autor, jenž se narodil v tádžické metropoli Dušanbe a působí v Izraeli, byl před osmi lety rezidenčním umělcem sezony brněnských filharmoniků.
Benjamin Jusupov byl před osmi lety (na snímku) rezidenčním umělcem sezony brněnských filharmoniků.
Benjamin Jusupov byl před osmi lety (na snímku) rezidenčním umělcem sezony brněnských filharmoniků. | Foto: ČTK

Těsně před nadcházejícími brněnskými koncerty Jusupov oslaví šedesátiny. "Jeho díla zní Evropanovi exoticky a velice blízce zároveň," říká dramaturg orchestru Vítězslav Mikeš. "Jsou inspirovaná středoasijským folklorem, židovskou hudbou i africkými národy. Právě důsledně promyšlená syntéza povýšená na přesvědčivou koncepci jej řadí k jedněm z nejuznávanějších světových skladatelů," doplňuje.

Jusupov komponuje pro hvězdy, jako jsou houslista Maxim Vengerov nebo violoncellista Misha Maisky.

První koncert pod titulem Na křižovatce kultur se uskuteční příští středu 23. listopadu v Besedním domě. Zazní čtyři Jusupovovy komorní skladby pro klavír, všechny v české premiéře. K nástroji postupně usednou skladatel osobně, šéfdirigent brněnských filharmoniků Dennis Russell Davies, jeho umělecká a životní partnerka Maki Namekawová plus Jan Vojtek. Toho doprovodí jeho Trio Bohémo.

Dva následující večery patří programu nazvanému Obrazy duše, zasazenému do Janáčkova divadla. Ve světové premiéře zazní Kreutzerova sonáta, kterou Jusupov coby poctu Leoši Janáčkovi složil na objednávku brněnského orchestru a Nadace Leoše Janáčka. Spolupráce obou subjektů by měla pokračovat také v budoucnu. "K tvorbě budou oslovováni jak renomovaní autoři světoví, tak čeští skladatelé různých generací," naznačuje ředitelka nadace Ludmila Němcová.

V Janáčkově divadle zazní 24. a 25. listopadu také Jusupovův koncert pro dva klarinety a orchestr plus ve druhé půli ještě Symfonie č. 4 od Johannese Brahmse.

 

Právě se děje

Další zprávy