Jediný kandidát. Infantina v boji o post šéfa FIFA příští nikdo další nevyzve

Mezinárodní fotbalová federace FIFA bude mít v příštích letech s největší pravděpodobností nadále v čele švýcarského funkcionáře Gianniho Infantina. Ten je totiž jediným kandidátem na vedoucí post, jelikož nikdo další nepodal přihlášku do požadovaného data k tomu určenému. O dalším Infantinově funkčním období se rozhodne 16. března příštího roku na kongresu v Kigali.

Připomeňme, že Infantino stanul v čele FIFA poprvé v únoru 2016, kdy se tak stal nástupcem dlouhodobě kritizovaného a korupčními skandály opředeného Seppa Blattera. Tehdy měl proti sobě hned čtyři vyzyvatele, v roce 2019 už kandidoval Infantino sám.

Švýcarský funkcionář během svého fungování v čele organizace docílil zvýšení počtu účastníků na světovém šampionátu a tak se v roce 2026 v USA, Kanadě a Mexiku představí hned 48 týmů oproti dosavadním dvaatřiceti. Ovšem i Infantino není beze skvrn. Také on je ve Švýcarsku vyšetřován, a to na základě podezření ze zneužití moci. Podezřelé jsou totiž jeho schůzky s generálním prokurátorem.

Už nyní může Infantino počítat s podporou jihoamerické fotbalové konfederace, stejně jako s tou asijskou a Oceánií. Již dříve podporu Infantinovi slíbil i šéf českého fotbalu Petr Fousek.

Související

FIFA, ilustrační fotografie.

FIFA zřídila zvláštní komisi proti rasismu. Povede jí Vinícius Júnior, ve Španělsku je terčem útoků

Mezinárodní fotbalová federace FIFA se rozhodla ustanovit zvláštní komisi proti rasismu, jejímiž členy budou fotbalisté mající za úkol navrhovat přísnější tresty za diskriminaci ve fotbale. Tuto informaci uvedla ve čtvrtek agentura Reuters s odvoláním na samotného prezidenta FIFA Gianniho Infantina. Ten zároveň potvrdil, že požádal útočníka Realu Madrid Viníciuse Juniora, aby tuto komisi vedl. 
Zřejmě nejlepší fotbalista planety Lionel Messi.

Messi se stal nejlepším fotbalistou FIFA za minulý rok. Benzema se následně opřel do federace

Na pondělním galavečeru v Paříži byl vyhlášen novým držitelem ceny mezinárodní fotbalové federace FIFA pro nejlepšího fotbalistu roku, přičemž se tradiční anketa nově jmenuje The Best, argentinský fotbalista Lionel Messi. Čerstvý mistr světa vyhrál tuto anketu před Kylianem Mbappém a Karimem Benzemou, jenž tak nenavázal na premiérový zisk Zlatého míče z října loňského roku. Organizátory ankety pak francouzský útočník Realu Madrid na sociálních sítích nepřímo nařkl ze lži. 

Více souvisejících

FIFA Fotbal

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 28 minutami

před 38 minutami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 9 hodinami

Teplé počasí se vrací. O víkendu teploty výrazně porostou

O víkendu se začne počasí oteplovat. Teploty porostou až k 23 stupňům, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy