Recenze: Prokletá romance

Prokletá romance
Prokletá romance
Zdroj: imdb.com

Od svatby Giselle (Amy Adams) a Roberta (Patrick Dempsey) uplynulo patnáct let, ale Giselle přišla o iluze ohledně života ve městě. Rozhodne se přesunout svou rozrůstající rodinu do ospalého městečka Monroeville ve snaze nalézt pohádkovější život. Bohužel, její naděje se nenaplní. Předměstí má svoje pravidla a svou místní včelí královnu Malvinu Monroe (Maya Rudolph), díky které se Giselle ještě více cítí, že nezapadá. Ze zoufalství, že se jí nedaří najít svůj šťastný konec, využije magii z rodné Andalasie a přemění celé město na skutečnou pohádku, čím ohrozí budoucnost štěstí své rodiny. Giselle vede závod s časem, aby kouzlo zvrátila a pochopila, co šťastný konec pro ní a její rodinu skutečně znamená….

Kouzelná romance z roku 2007 má dodnes neskutečné kouzlo. Film Kevina Limy fungoval nejen jako bravurní fantasy romantická komedie,  ale také nadsázka, kdy si produkt od studia Disney  utahoval z klasik právě studia Disney , byl neskutečně hravý a ve finále se stal rychlou instantní klasikou, která si své kouzlo i po letech ponechává i mimo vánoční svátky. Kouzelná romance se především stala solidním komerčním hitem, kdy tak bylo pochopitelné, že se již v roce 2010 začalo oficiálně pracovat na pokračování. Na to definitivně dochází nyní v roce 2022, kdy Kevina Limu na režijní židli vystřídal Adam Shankman a dochází i k výměně konceptu. První film pracoval s motivem o tom, jak bude princezna z pohádky reagovat na moderní lidský svět, v tomto filmu se tentokrát pohádkový svět přesouvá do toho lidského. Nepřichází ovšem toto pokračování přeci jen krapet pozdě?

Už na začátku dochází k poměrně úsměvné referenci na fakt, že pohádky vždycky končí prohlášením o tom, že všichni žili šťastně až do smrti, kdy význam této věty většinou narušují pokračování. Veverčák Pip tak převypráví příběh prvního filmu, pronese onu známou pohádkovou větu a ve finále dodá, že tímto příběh nekončí. Už od počátku je problém v tom, že Prokletá romance nemá takové kouzlo jako svému Kouzelná romance a působí tak jako sequel, který přichází skutečně krapet opožděně a svou existenci si vedle původního filmu úplně obhájit nedokáže. Na druhou stranu film působí po řemeslné stránce pořád obstojně a dojmem, že by mohl fungovat i na velkém plátně. Poměrně velkolepá hudební čísla, solidní vizuální efekty a řemeslné nápady, kdy se Adam Shankman (autor třeba adaptace muzikálu Hairspray s Johnem Travoltou nebo Pohádek na dobrou noc s Adamem Sandlerem) projevuje jako poměrně schopný řemeslník.

Prokletá romance
Zdroj: imdb.com

Samotná zápletka má rozhodně potenciál. Giselle v podání Amy Adams se vyprchává magie ze života, rodinné vztahy se krapet rozpadají a nejkomplikovanější je to s nevlastní dcerou Morgan v podání Gabriella Baldacchino. Giselle je pořád krapet naivní a v podání Adams sympatická, kdy se opět projevuje nadání Adams v rámci muzikálových sekvencí. Pak dochází k momentu, kdy se z městečka Monroeville stane vesnice fungující na principu Andalasie a to celé by mohlo snadno svádět k mnoha hravým tvůrčím nápadům, postavení předchozího filmu na hlavu a nějaké zajímavé konfrontaci fungování realistického a fantastického světa. Jenomže tam, kde Kouzelná romance zvládla držet balanc, kombinovat mnoho nápadů a přitom všem se nerozpadnout pod rukama, Prokletá romance v tomto ohledu tak úplně nezná balanc a všechny konflikty, které z proměny Monroeville v repliku Andalasie vzejdou, vlastně tak zajímavé nejsou.

Prokletá romance v tomto ohledu padá do generičnosti, kdy jde sice o neurážející dobrodružnou podívanou, u které mnoha rodin bez problémů stráví odpoledne či podvečer, nejde ovšem o tak speciální zážitek jako byla Kouzelná romance. Prokletá romance díky tomu působí jako sequel, kterému by nikdo nevěřil, že se chystal tak dlouhou dobu, protože působí jako poměrně rychle vymyšlený dodatek. V momentech, kdy výroba nějakého sequelu trvá tak dlouhou dobu, dá se snadno očekávat, že by tak dlouhé čekání mělo stát za to. Že si tu nikdo neplete kvalitu s kvantitou a je si vědomé, že není možné jít na trh s pouze oukey záležitostí, ale něčím speciálním. A právě tento pocit Prokletá romance vyvolat nedokáže ani na moment.

Prokletá romance
Zdroj: imdb.com

Vracejí se i další známé postavy, které jsou do příběhu naroubované krapet zvláštními způsoby, Gabriella Baldacchino, která nahraje roztomilou Rachel Covey z prvního filmu v roli Morgan, není v zásadních emocionálních momentech herecky nejsilnější a z nových postav zaujme jen Maya Rudolph v roli hlavní záporné postavy, kdy je její Malvina Monroe zajímavá především v kontrastu s Giselle. CGI zvládne po celou dobu působit přirozeně a Shankman má šanci projevit své muzikálové zkušenosti, přesun na maloměsto ovšem ve finále působí spíše jako rozhodnutí, které mělo vše produkčně usnadnit. První film se ostatně odehrával na mnohem přitažlivějším Manhattanu a bylo by zajímavé vidět právě zmíněný Manhattan v nějaké pohádkové formě a sledovat kontrast mezi původním a kouzelným New Yorkem. V rámci obřích produkčních nákladů by ovšem nejspíš něco takového jednoduše možné nebylo a tak může být divák ve finále maximálně zpruzený z nového prostředí stejně jako Morgan.

Veterán studia Disney Alan Menken poté dokáže přijít s další várkou funkčních textů písní, které vznikli ve spolupráci se stejně zkušeným Stephenem Schwartzem. Druhý film má pořád spíše ke klasického muzikálu, kdy skutečně platí, že produkčními hodnotami, choreografií i zmíněnými texty to celé slušně funguje, po celou dobu ovšem bolí především okatě nevyužitý potenciál  námětu. Tempo je poměrně zběsilé a tak Prokletá romance vlastně příjemně odsýpá, největší háček je ovšem v tom, že se na ní na rozdíl od Kouzelné romance velmi rychle zapomene a nemá šanci stát se takovou instantní klasikou. Jak tak bylo snadné se těšit na návrat Giselle a spol., tím spíše zvládne Prokletá romance především zklamat.

Prokletá romance nezvládne navázat na kvality Kouzelné romance a rozhodně nepůsobí jako pokračování, které se chystalo přes dekádu. V součtu převazuje zklamání, které spasuje fakt, že sice existují mnohem lepší návraty k instantním klasikám, ale zároveň i mnohem horší. Z Prokleté romance alespoň nesrší neúcta k původnímu filmu a snaha na to jít alespoň částečně stejně. Ohýbání konceptu je ovšem ve finále nevyužité a Prokletá romance především postrádá uvědomělost, nadsázku a především kouzlo původního filmu. Jako záležitost pro celou rodinu na dvě hodiny neurazí, v katalogu Disney+ ovšem zapadne velmi snadno….

 

Verdikt: 60%

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.