Republikáni podezírají FBI z politické zaujatosti. Plánují vyslechnout desítky demokratů

Američtí republikáni s čerstvou většinou ve Sněmovně reprezentantů chtějí v rámci rozsáhlejšího vyšetřování vyslechnout až 42 zaměstnanců administrativy prezidenta Joea Bidena z Demokratické strany, informovala agentura Reuters.

Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Republikáni na konferenci jednají o vyšetřování Bidenovy rodiny

Republikáni na konferenci jednají o vyšetřování Bidenovy rodiny | Zdroj: Reuters

Svůj záměr republikáni v pátek sdělili v dopise několika nejvýše postaveným představitelům Bidenovy administrativy. „Očekáváme od vás bezmeznou spolupráci se (sněmovním) výborem pro soudnictví,“ napsal šéfovi prezidentské kanceláře Ronu Klainovi předseda výboru Jim Jordan.

Republikáni mají podle odhadů většinu ve Sněmovně reprezentantů. Do jejího čela nominovali McCarthyho

Číst článek

Podobné dopisy obdrželi i ministr spravedlnosti Merrick Garland, ředitel Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Christopher Wray a další.

Jordan, podle Reuters zapřisáhlý zastánce miliardáře a exprezidenta Donalda Trumpa, řekl, že jeho tým bude vyšetřovat především podezření na politickou zaujatost FBI a ministerstva spravedlnosti.

Oba zmíněné úřady sehrávají zásadní roli ve vyšetřování Trumpa. Vláda vyšetřuje jeho roli v událostech 6. ledna 2021, kdy jeho příznivci dva měsíce po prohraných prezidentských volbách vpadli do budovy Kongresu a způsobili chaos, v jehož důsledku zemřelo pět lidí.

Ministerstvo spravedlnosti Trumpa také vyšetřuje, protože podle něj při odchodu z Bílého domu na začátku roku 2021 neodevzdal některé citlivé dokumenty a své vlastní prezidentské záznamy Národnímu archivu Spojených států amerických.

Domovní prohlídka

Mnoho měsíců trvající spor mezi úřady a Trumpem, který podle ministerstva nespolupracoval, vyústil v domovní prohlídku agentů FBI v jeho sídle na Floridě. Prohlídka vzedmula vlnu kritiky mezi Trumpovými podporovateli, kteří si stěžovali právě na politickou zaujatost úřadu.

Těsná většina v dolní komoře Kongresu umožňuje Republikánské straně zahájit širší vyšetřování Bidenovy administrativy, a to jak na osobní, tak i politické úrovni. Strana se podle Reuters v příštím roce hodlá zaměřit na Bidenovo zvládnutí pandemie covidu-19, postoj k Číně i proces stahování amerických jednotek z Afghánistánu v srpnu 2021.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme