Hlavní obsah

Slavní, ale opuštění. Stovky zanedbaných hrobů známých osobností můžete adoptovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až o šedesát procent hrobů ve správě pražských hřbitovů se nestará žádný nájemce. Opuštěné jsou často i osobnosti české kultury, armády, politiky nebo sportu. Změnit jejich smutný osud pomáhají adopce. Fungují nejen v Praze, inspirovalo se i Brno.

Projekt adopce hrobů funguje na všech třiceti dvou pražských hřbitovech.Video: Novinky

 
Článek

„Projekt adopce hrobů má cíl zachovat a zachránit hroby významných osobností a také významná umělecká díla na hřbitově,“ vysvětluje Šárka Těšíková ze Správy pražských hřbitovů, která má adopce na starosti.

Adopční nájemce se v první řadě stará o finance a uhradí pronájem místa, které zůstalo roky opuštěné. „Minimální částka nájemného je 7 200 korun na deset let. Nájemce je pak povinen se o hrob starat, pokud je ve špatném stavu, tak ho opravit,“ popisuje Těšíková.

Foto: Novinky

Adopce pomáhá zachránit hroby významných osobností.

„Správa hřbitovů má ve správě třicet dva pražských hřbitovů a adopce probíhá na všech. V současnosti máme v tomto projektu zařazených 510 hrobů, z toho je 285 je adoptovaných,“ připojuje přesná čísla.

Seznam roste postupně s tím, jak lidé upozorňují na další a další známé osobnosti, které na hřbitovech leží zapomenuty.

Zašlou slávu pomohli mecenáši obnovit například náhrobku spisovatele Václava Klimenta Klicpery, novináře Karla Havlíčka Borovského, doktora Josefa Podlipského nebo malíře Mikoláše Alše. Soupis všech je dostupný na adopční webové stránce.

Svíčky a věnce plní hřbitovy, lidé vzpomínají i na slavné osobnosti

Domácí

„Hroby adoptují hlavně fyzické osoby, máme tady dokonce jednoho nájemce, který adoptoval už patnáct hrobů. Dál to jsou obce, spolky, ale také firmy,“ říká Těšíková s tím, že na záchranu některých pomníků se vypisovala i veřejná sbírka.

Aktuálně poslední adopcí je hrob fotbalisty Václava Piláta. „Fotbalisté ho budou jistě znát jako otce ‚české uličky‘. Adopčním nájemcem je přímo AC Sparta Praha, za kterou Pilát hrával,“ dodává Těšíková.

Foto: Novinky

O známý náhrobek sester Klenkových se stará radnice Prahy 3.

Do projektu se zapojila i radnice Prahy 3. Adoptovala postupně čtyři hroby, třeba ten sester Klenkových.

„Tento náhrobek je známý tím, že se k němu váže jedna žižkovská legenda z počátku 19. století. Sestry Františka a Antonie Klenkovy si hrály na polní cestě, přejel je formanský vůz a na místě tragicky zahynuly,“ vypráví příběh děvčátek radní Pavel Křeček.

„Na deset let jsme zaplatili nájem tohoto hrobového místa. Snažíme se také o jeho restauraci. Nosíme sem kytky a svíčky. Je to hodně navštěvovaného hrobové místo,“ uzavírá Křeček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám