Jitka Smutná je jako lesbička spokojená: Už jsem nechtěla nic skrývat!

Herečka Jitka Smutná (70) je za poslední roky známá především ze seriálu Ulice. V něm, stejně jako v osobním životě, měla vztah se ženou. Jitka ale zavzpomínala, jaký byl její „coming out“, a promluvila o životě v LGBT komunitě.

Jitka Smutná žila v klidném a spokojeném manželství s Jaromírem Nekudou (80) a společně také vychovali dceru Terezu (43). Smutná však musela ze závazku odejít.

„Byl to nutný krok, už jsem nechtěla vyprávět, jak žehlím manželovi košile,“ řekla v pořadu Život ve hvězdách. Bylo na čase přiznat si, že ji přitahují ženy, což nebylo zrovna lehké pro její okolí. Setkala se prý i s nenávistnými reakcemi.

„Ten příběh se stále přežvýkával dokola a dokola. Slova se občas obměňovala, ale někdy ani to ne. Někdy to bylo až hrubé. Jako kdybych přestala být Jitka Smutná herečka, ale byla Jitka Smutná lesba. Ale já jsem oboje,“ dodala Jitka, která si zahrála i v seriálu Ulice lesbičku Marii, jejíž partnerku ztvárnila Miluše Šplechtová.

V tom reálném životě pak Jitka žije se svou partnerkou a je šťastná. ,,Mám i skvělou ženu. Jsem šťastná. Nemyslím si, že štěstí závisí úplně tak na tom, jestli máte vztah nebo ne. Ale je o tom, že jsou kolem vás lidé, kteří jsou bezvadní, moudří, milí a pečující. A zbytek je fakt jenom moje věc. Včetně toho, jakého jsou ti lidé pohlaví,“ řekla pro iDnes herečka, která i okusila jaké to je, když ji někteří lidé odsuzují.

,,Lidi z mé komunity LGBT se nemůžou skrývat, musí žít úplně normálně. A ta většinová společnost by docela chtěla, abychom o tom nemluvili. Říkají – nedržte se za ruce, ježíšmarja, ženský se ocicmávají… A ještě to označují nepřístojnými slovy, která kdyby někdo řekl o jejich vztazích ve většinové společnosti, tak by byl oheň na střeše! Ale o nás to klidně řeknou…“ rozčílila se Smutná, která si však svá práva nenechá odpírat. A my souhlasíme!

Zdroj: iDnes, Život ve Hvězdách