Stropy i pro velké podniky, začíná naznašovat Síkela. A dá se na to mnohem víc než 30 miliard

19.11.2022 17:06

Německá vláda dala najevo, že v energetické krizi chce podpořit svou ekonomiku 200 miliardami eur, což je v přepočtu asi 5 bilionů korun. Pomoc by měly získat i ty největší německé podniky. Česká vláda Petra Fialy upozornila, že jiné země EU budou takovéto masivní německé pomoci těžko konkurovat. A oznámila, že sama může velkým firmám poskytnout asi 30 miliard korun. Ale ministr průmyslu a obchodu za STAN Jozef Síkela teď začíná připouštět, že by to mohlo být i víc.

Stropy i pro velké podniky, začíná naznašovat Síkela. A dá se na to mnohem víc než 30 miliard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Řada českých firem, především ty s energeticky náročnou výrobou, jako např. sklárny, volá o pomoc. Vláda Petra Fialy (ODS) na toto volání reagovala příslibem pomoci ve výši 30 miliard korun. Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar však nejednou upozornil, že tato suma českým podnikům na pomoc v časech energetické krize rozhodně stačit nebude

Vláda alokovala 30 miliard, ale jen Třinecké železárny potřebují pět miliard navrch na energie,“ upozornil Špicar.

A tak ministr Síkela pomalu začíná připouštět, že vláda pětikoalice (tj. ODS, lidovců, TOP 09, Pirátů a STAN) by mohla podnikům přispět víc. Konkrétně tak, že zastropuje ceny elektřiny i pro velké podniky.

Je tam navíc jeden pozměňující návrh. My si tímto připravujeme prostor, to znamená, uvažujeme o tom zastropování pro velké firmy,“ zaznělo z úst ministra Síkely před kamerami veřejnoprávní televize.

Posléze doplnil, že by považoval za spravedlivé, kdyby zastropování pro velké firmy bylo nastaveno na stejnou hodnotu, jaká se vztahuje na domácnosti, tedy 6 korun za kWh silové elektřiny a 3 koruny za plyn. Upozornil však také, že se k tomuto záměru musí vyjádřit ještě orgány EU, protože dosud byla takováto podpora považována za nedovolenou veřejnou podporu. Evropská komise však před pár dny navrhla cestu, jak tuto pomoc přece jen velkým firmám poskytnout.

„Toto není nic jiného, než co už tam dávno mělo být,“ okomentoval Síkelova slova taktéž pro ČT exministr průmyslu a dopravy v barvách ANO Karel Havlíček.

Radek Špicar ve vyjádření pro Právo připustil, že jednání o zastropování cen energií pro velké firmy probíhá. „Momentálně o tom probíhají jednání se zástupci ministerstva průmyslu, financí a s poradci premiéra Petra Fialy,“ připustil Špicar.

Analytik společnosti ENA Jiří Gavor upozornil, že by bylo dobré, kdyby byla pomoc pro velké podniky stanovena na celoevropské úrovni.

„Zřejmě by ale zastropování cen pro velké firmy bylo opravdu dobré řešit na úrovni celé Evropské unie. Jedná se často o firmy, které působí mezinárodně, a různě diferencovaná podpora by vedla ke vzniku konkurenční výhody nebo nevýhody,“ řekl Právu Gavor.

;;

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…