„Ten parchant, ty vole, cikánskej!“ urážel demonstrant redaktora ČT. Teď ho vyšetřuje Policie ČR

Přidat na Seznam.cz

Kriminalisté se zabývají případem slovního ataku na redaktora České televize Richarda Samka.
K rasistickým útokům došlo během demonstrace proti České televizi, uvedla Policie ČR.

Novinář Richard Samko celou akci zblízka sledoval pro Českou televizi. Několikatisícový pochod organizoval Ladislav Vrábel a cílem demonstrantů bylo, aby získali možnost vystoupit ve vysílání České televize, uvedl server Romea.

„Hele, támhle ten parchant, ty vole, cikánskej, ty vole. Seš tady jo, s náma dneska, jo. Seš tady s náma?“ přivítal jeden z demonstrantů redaktora a oslnil všechny přítomné svou slovní zásobou a rekordně vysokým tv/s (ty-vole-za-sekundu).

„Děkuju za to oslovení,“ odvětil redaktor. „No nemáte za co. Jako vy nás oslovujete ruský švábi. Muž pak vystupňoval svou agresivitu, přiblížil se k redaktorovi a začal si ho natáčet na mobil.

„Já jsem šváb jako ty seš redaktor Český televize, ty srando. Co budete dělat za pět let, až tady bude úplně jiná doba? Až se to zlomí, co budeš dělat? Až se to zlomí ta doba? Co budeš dělat za redaktora?“ pak redaktor uznal, že by bylo vhodné skandující a rozvášněný dav demonstrantů nechat co nejdále za sebou. To se urážejícímu demonstrantovi nelíbilo.

„Kam jdeš, ty vole? Pojď s náma, sráči, vole!“ volali demonstranti za redaktorem. Richard Samko nebyl jediný, na koho účastníci demonstrace zaútočili. Útokům čelil i novinář Aktuálně.cz Radek Bartoníček.

Zdroje: Policie ČR, Romea, Twitter