Vzácného orlovce kdysi vyhnal člověk, teď ho láká zpátky do umělého hnízda

  8:30
Nedaleko obce Rybniště na Děčínsku vyrostlo na stožáru velmi vysokého napětí hnízdiště pro vzácného orlovce říčního. Výstelku umělého hnízda postavili montéři ČEZ spolu s pracovníky Národního parku České Švýcarsko. Cílem je znovu přilákat tento ptačí druh na území republiky.

Připravené hnízdo pro orlovce | foto: ČEZ Distribuce

„Bohužel tento druh v Česku aktuálně nehnízdí. Poslední hnízdění bylo zaznamenáno před více než sto lety. Na vině byl člověk, který ho cíleně pronásledoval,“ řekl Jakub Juda ze správy národního parku.

„V současné době ale orlovci opět hnízdí nedaleko hranic v Polsku a zejména východním Německu. Podle zkušeností ze Saska často právě na sloupech vysokého napětí. Naším cílem je přilákat je, vrátit do naší přírody a díky cílenému umístění předejít tomu, že zahnízdí na nevhodném místě, kde by komplikovali provoz linky vysokého napětí,“ podotkl Juda.

Lokalitou u Rybniště orlovci pravidelně migrují. Je tu hned několik rybníků, kde si loví ryby. I proto se místo nabízelo jako nejvhodnější pro instalaci hnízda.

„Elektromontéři vystoupali s plošinou do dvacetimetrové výšky a ornitolog pak do kovového koše naskládal větve, suché listy a další přírodní materiál,“ přiblížil Jiří Zapadlo, vedoucí odboru Sítě Sever ČEZ Distribuce.

„Teď už musíme jenom čekat a doufat,“ dodal Juda.

Autor: